Veel planten kunnen best tegen een stootje. Zeker als ze op de juiste plaats staan. Toch kan het fijn zijn als een familielid of buur een oogje in het zeil houdt. Kan niemand even kijken of alles in orde is? Besteed dan zelf wat aandacht aan uw tuin en balkon voordat u weggaat. 

Onkruid weghalen en tuinbodem beschermen

Verwijder onkruid. Bedek de tuinbodem in de borders met een laagje blad, gras of mulch. Dat is goed voor de dieren die in de bodem leven, het voorkomt onkruid én het houdt de bodem vochtiger. Wacht even met het planten van nieuwe planten tot u terug bent. Die hebben nog geen lange wortels om bij een langere droge periode aan voldoende water te komen. 

Gras maaien en uitgebloeide bloemen verwijderen

Heeft u een stuk(je) gras in de tuin? Maai dit vlak voordat u op vakantie gaat. Maar doe dit niet te kort, anders droogt het erg uit bij (langdurig) warm weer. Snoei daarnaast, van planten die meermaals kunnen bloeien, alle uitgebloeide bloemen en bloemstengels weg. Ook de bloemen die al half uitgebloeid zijn. Zo voorkomt u dat de bloeiperiode is afgelopen als u weer terug bent én u stimuleert een tweede bloei in de nazomer. Kijk of alle (klim)planten en bloemen genoeg ondersteuning hebben. Het is zonde als ze bij thuiskomst zijn omgevallen of dat de stengels zijn geknakt. 

Zet potplanten bij elkaar en geef ze water

Verzamel alle planten in een pot en zet ze zo dicht mogelijk bij elkaar op een plekje in de schaduw. Zo drogen de planten minder snel uit. Ook kunt u onder de potten een schotel met water zetten. Daar blijft het water in staan voor de planten. Geef voordat u vertrekt het gras, de borders en planten in potten nog een keer flink wat water. Dan kunnen ze even vooruit. Zet de gieter klaar zodat deze het regenwater kan opvangen tijdens uw afwezigheid.  

Bij thuiskomst kunt u het water gelijk gebruiken. Check dan ook welke planten hebben geleden onder de droogte. Vervang deze liever voor soorten die daar tegen kunnen. Of geef die planten wat extra mest en voeding. Zo zijn uw planten ook snel weer in conditie.  

Fijne vakantie, ook voor uw tuin en balkon!