Veel mensen hebben inmiddels een hele verzameling in huis: oude mobiele telefoons, smartwatches, laptops, e-readers… Plus een oerwoud aan ongebruikte USB-snoeren. Tijdens de grote schoonmaak is het natuurlijk makkelijk om die spullen eindelijk eens het huis uit te doen. Maar wacht even! Er zijn een hoop dingen die u met oude gadgets kunt proberen, voordat ze in de vuilnisbak belanden.

1: laten repareren

Heeft uw oude toestel een barst in het scherm of een accu die in enkele minuten leegloopt, dan is het makkelijk om te denken dat hij aan het einde van zijn leven zit. Maar bij smartphones is dat vaak niet het geval. De meeste dingen die stukgaan aan een telefoon zijn goed te repareren.

Het repareren van de oplaadpoort is vaak wat lastiger, maar een reparateur lukt dat vaak wel. De accu is meestal het makkelijkst. Bovendien is de reparatie niet zo duur. Zeker als de telefoon duur was, kan het de moeite waard zijn om te laten repareren. Er zijn  reparatiewinkels die tegen betaling een handje helpen, of u kunt terecht bij het Repaircafé.

Beetje handig? Probeer dan zelf een kapot apparaat open te schroeven. Websites als iFixit en Tweakers hebben uitgebreide handleidingen hoe dat moet.

2: verkopen of refurbishen

Is uw apparaat nog enigszins actueel, dan kunt u er (na reparatie) nog een zakcentje aan verdienen: verkoop ‘m door, bijvoorbeeld op Marktplaats. Een ander is er dan weer blij mee. Dit geldt zowel voor Apple-apparatuur als voor veel Android modellen.

Is de gadget in slechte staat en u heeft geen zin in gedoe, verkoop ‘m dan een refurbishpartij. U krijgt er dan relatief weinig geld voor. Maar zij lappen het apparaat op om en verkopen ‘m daarna tweedehands. Bij sommige winkels is het mogelijk het oude apparaat in te ruilen als u een nieuwe koopt. Meestal levert dat korting op.

3: recyclen

Een oud toestel gewoon bij het restafval gooien, is een slecht idee. Er zitten namelijk allerlei waardevolle materialen in een telefoon. Die zijn goed te recyclen. Denk bijvoorbeeld aan de accu, maar ook de metalen van bijvoorbeeld de behuizing. Bij de milieustraat van Irado kunt u oude apparatuur inleveren. Dit is een milieuvriendelijke optie. Hoe minder er op de vuilnisbelt belandt, hoe beter.