Tot voor kort keken huizenkopers haast niet naar het energielabel van een huis waar ze interesse in hadden. De afgelopen paar jaar veranderde dat al, vooral door de gestegen energieprijzen. En sinds 1 januari is daar nog iets bijgekomen: nieuwe hypotheekregels. Hoe beter het energielabel, hoe meer iemand mag lenen voor de koop van een huis.

Voor een huis met het allerbeste energielabel mag een koper nu tot wel 50.000 euro meer lenen dan voor huizen met de drie slechtste energielabels (E, F, G). De nieuwe regels moeten huiseigenaren stimuleren hun woning te verduurzamen. Want bij verkoop is een huis met een hoger label (A, B, C) aantrekkelijker dan een met een lager label.

Extra hypotheek voor besparingsmaatregelen

Bij de nieuwe regels is ook gedacht aan kopers van huizen met een lager energielabel. Zij kunnen ook extra lenen, maar alleen om het nieuwe huis te verduurzamen. Voor een huis met energielabel E, F en G kunnen kopers 20.000 euro extra lenen. Dat geld mag dus niet naar de aankoop van het huis gaan, maar moet worden besteed aan verduurzaming. Zoals isolatie of een warmtepomp.

Voor verkopers of kopers van een huis met energielabel E, F, G, zo gaat u naar C!