Bij wie ga je op bezoek?
“Ik kom eigenlijk overal. Bij mensen op de 12e verdieping van een flat en in een herenhuis aan de Kralingseweg. Van een dominee tot een moeder in de bijstand. Iedereen is tegenwoordig wel bezig met energie. De mensen denken vaak dat ze wel zicht hebben op al hun energieverbruik, maar toch is de rekening zo hoog. Ze vragen dan aan mij hoe dat komt en wat ze eraan kunnen doen.”

Kan de energierekening nog wel omlaag?
“In elk huis vind ik wel iets wat de bewoners toch over het hoofd zien. Bij de een merk ik dat het overal warm is, ook in de gangen en wc bijvoorbeeld. Dat is zo zonde. Bij de ander hoor ik dat er vaak gebadderd wordt. Of ik zie een oude tweede koelkast staan. Die dingen kosten veel geld tegenwoordig.”

Wat kunnen de mensen dan doen?
“Ik zeg altijd: match je spullen met je leven. Ben je een student? Doe die coole Amerikaanse koelkast weg, want die slurpt energie. En neem een kleinere tv. Iets als luchten wordt ook vaak onderschat. Bij de een staan de roosters altijd open, waardoor het tocht. Bij de ander wordt er helemaal niet gelucht, waardoor het huis niet makkelijk warm wordt.”

En de grote energiebesparingen?
“Heb je geld en een eigen woning? Ga isoleren. Denk na over zonnepanelen en een warmtepomp. Het hoeft niet allemaal in een keer, maar begin gewoon. Je verdient het terug. Ben je huurder? Doe zelf wat je kan en praat met je verhuurder. Er is subsidie voor verhuurders om hun woningen aan te pakken.”

Maar als je het geld niet hebt?
“Het Warmtefonds leent tegenwoordig met een rente van 0% voor mensen met een krappe beurs. Het blijft lenen, maar het levert je wel een warm huis met een lage energierekening op. En vraag subsidie aan. Er valt veel te halen.”

Wat is jouw grootste tip aan de Capellenaar?
“Meten is weten: gebruik een energieverbruiksmanager waarop je ziet hoeveel stroom en gas je verbruikt. Met dat inzicht wordt het makkelijker en leuker om energie te besparen. En verder helpt alles. Sluit de gordijnen, ontdooi de koelkast, trek de stekkers eruit, bedenk wat je echt nodig hebt. Bespaar met kleine dingen. Het tikt aan in deze tijd!”

Lees meer tips of doe een test om te kijken wat er bij u past

Vraag een Energiecoach aan

De Energiecoach geeft u persoonlijke tips die u direct kunt toepassen, zoals de temperatuur van uw koelkast verhogen, de cv-ketel goed afstellen en de verwarming ’s nachts lager zetten.

Maak een afspraak met één van de Capelse energiecoaches