Canaalstaete Business Center is onderdeel van Facility Point Business & Meeting Centers en zit in een groot pand aan de Kanaalweg. Bijna iedereen in Capelle zal het herkennen. In het gebouw zitten zo’n veertig ondernemers. Zij huren hier kant en klare kantoren. Compleet met inrichting, internet en receptiediensten. Zoveel bedrijvigheid kost de nodige energie. Daarom vroeg algemeen directeur Casper de Vos Klootwijk de energievoucher aan. “Ik hoorde erover tijdens een netwerkbijeenkomst van Economisch Netwerk Capelle (ENC). De gemeente had een goed verhaal. Sowieso zijn deze bijeenkomsten zeer aan te raden voor andere ondernemers.”

Energiekansenscan

Naast Canaalstaete Business Center heeft Facility Point ook gebouwen in onder andere Den Haag, Rotterdam en Spijkenisse. Omdat sinds 2023 kantoren verplicht zijn energielabel C te hebben, ging Casper flink aan de slag. Dat resulteerde in energielabel A! Zo is alle verlichting vervangen door led-lampen en er kwamen nieuwe HR++-ketels. De oude airco’s op de bovenste verdieping zijn vervangen door een nieuwe koelinstallatie die ook aanvullend kan verwarmen. “De zwaarste kostenpost blijft het gas. Hoe krijg ik de energierekening naar beneden?” Voor die vraag kwam de gratis energiekansenscan goed van pas.

Feiten en cijfers

De energievoucher is goed voor gratis en onafhankelijk advies op maat, op het gebied van energiebesparing en het opwekken van duurzame energie. Energieke Regio is daarin expert en zet alle concrete energiebesparende kansen op een rij. Casper: “Ik kreeg een mooie vragenlijst. Van verbruikstarieven tot wat de oppervlakte is. Alle feiten en cijfers. Met die informatie gaan ze aan de slag. En ze komen misschien ook met oplossingen en subsidies waar ik het bestaan niet van weet. Ik heb me aardig verdiept in het verduurzamen van kantoren, maar zij zijn expert.”

Een lagere energierekening is natuurlijk ook van belang voor alle ondernemers in het pand. “Ik merk dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt voor huurders. En niet alleen vanwege de hoge energiekosten.” Daarom ging hij de afgelopen jaren op zoek naar oplossingen. “Maar ik kwam er niet helemaal uit. Er zijn veel mogelijkheden, maar het moet maar net kunnen. Ook financieel.”

Zonnepanelen?

Eerder had Casper contact met ZonKracht Capelle. Of het mogelijk was het dak van Canaalstaete Business Center vol te leggen met zonnepanelen waar omwonenden gebruik van zouden kunnen maken. Helaas was het dak niet groot genoeg. Of er toch zonnepanelen komen voor eigen gebruik, is nog onzeker. “Ik twijfel. Je hoort veel verhalen nu. Over het salderen, terugbetalen aan de energiebedrijven, overvol stroomnet. Daarbij zou ik ook de opstalverzekering moeten aanpassen. Er komt best veel bij kijken. Aan de andere kant: alle ondernemers in ons pand zijn overdag in bedrijf. Dus we zouden onze eigen opgewekte energie verbruiken. Ik ben er nog niet uit. Dus ik ben benieuwd wat voor berekeningen Energieke Regio daarover heeft!”

Ook stappen zetten naar een meer duurzame bedrijfsvoering?

De gemeente Capelle aan den IJssel helpt u graag. Daarom bieden wij Capelse (MKB-)ondernemers en maatschappelijke organisaties een voucher aan. Daarmee krijgt u gratis uitgebreid advies op maat over energie besparen of circulair ondernemen. Hiermee bespaart u op de lange termijn geld, energie en materialen. En niet onbelangrijk: het is goed voor het milieu. Ga naar www.duurzaamcapelle.nl/voucher voor meer informatie of aanmelden voor een van de vouchers.