Snoeien en planten

Wist u dat snoeien en planten ook prima in januari of februari kan? Deze maanden zijn zeer geschikt om fruitbomen, struiken en planten te snoeien. De meeste planten zijn nu in winterslaap en raken minder van slag van het knippen. Wacht nog wel even met het snoeien van rozen. Ook zitten we nu middenin het plantseizoen. Zolang de bodem niet bevroren is, is het aanplanten van bomen en planten mogelijk. Een deel van de oude, verdorde planten kunt u afknippen en in de GFT-container of bij het compost gooien. Maar haal niet alles weg, want insecten leven in en van oude plantresten.

Het is ook het moment om zaden voor een moestuin voor te zaaien. Als u nu een planning maakt voor het hele jaar, dan heeft u altijd wat te vinden in de moestuin. Denk bijvoorbeeld aan paprika’s en pepers. Zet ze in potjes op de vensterbank. Vanaf mei groeien de plantjes in een grotere pot in de tuin verder. Dit is ook het moment om alvast te bedenken wat u op het balkon wilt neerzetten. Bollen voor zomerbloemen, planten of een minimoestuin. Of ga de hoogte in met hangpotten of klimplanten. Het kan allemaal!

Schoonmaken

Tref in januari en februari voorbereidingen voor het tuinseizoen. Kijk bijvoorbeeld of uw grasmaaier onderhoud nodig heeft. Maak tuingereedschap schoon en check of er reparaties nodig zijn. Deze periode is het ideale moment om de tegels in de tuin of de ondergrond van het balkon schoon te maken. Doe dit wel op een milieuvriendelijke manier. Bijvoorbeeld met warm water en zonder agressieve schoonmaakmiddelen.

Liggen er bladeren en takjes op het gras? Haal ze weg en veeg het naar een hoekje in de tuin. Voor egels en andere dieren is het beter als de tuin een beetje rommelig is. Zij schuilen onder de bladeren en vinden er voedsel. Maak de tuin dus niet té netjes.

Nationale Tuinvogeltelling

Vergeet eind januari de vogeltelling niet. Op 26, 27 en 28 januari is de Nationale Tuinvogeltelling. Meedoen is simpel. Neem een half uur de tijd om in uw tuin of op uw balkon om u heen te kijken. Noteer welke vogels er zitten en geef dit door aan de Vogelbescherming. Lees meer over de tuinvogeltelling.