Bijen, vlinders en andere insecten gebruiken grasveldjes met bloemen om te eten en als schuilplaats. In het voorjaar hebben ze minder keuze uit bloemen dan in de zomer. Ook leggen insecten zoals vlinders eitjes in het gras, die niet uitkomen als het gras vaak helemaal kort wordt gemaaid. Om deze redenen is het belangrijk om uw grasveld te laten groeien. Maar ook op andere momenten in het jaar biedt een bloeiend grasveld voedsel en schuilplaatsen voor dieren. Uw grasveld is tot tien keer aantrekkelijker voor bijen en andere dieren door slechts om de drie à vier weken (delen) te maaien in plaats van elke week. We geven u een aantal tips voor het maaien van uw gras.

 • Kies de juiste maaiplek

  Kies een plek in uw tuin die voor uw geschikt is om niet te maaien. Het handigst is een plek waar u niet te vaak overheen loopt. Of maai alleen een strook gras kort voor de looppaden. Laat de plek die u niet maait het liefst in de volle zon staan. Insecten houden van warmte.

 • Maai creatief

  Maai in uw grasveld bijvoorbeeld een cirkel of rechthoekige stroken. Als u elke week een ander stukje van de tuin maait, creëert u verschillende lengtes in uw gras en dus verschillende plekjes voor allerlei beestjes.

 • Vermijd bestrijdingsmiddelen en meststoffen

  Chemische bestrijdingsmiddelen zijn overbodig, schadelijk en verstoren het evenwicht in de bodem. Zonder is gezonder, voor uw tuin en voor uzelf. Als u niet bemest, vertraagt de groei van uw grasveld en groeien er meer bloemen.

 • Speel met de lengte van het gras

  Probeer het gras eens korter af te maaien. Gras van minimaal 10 cm, bij voorkeur 15 cm, kan beter tegen droogte. Ook vinden dieren er schuilplaatsen of planten waarop ze hun eitjes leggen. Houd het gras kort waar u loopt en maai de andere stukken minder vaak, zodat alles in bloei kan komen. Sommige stukken maait u bijvoorbeeld één keer in juni en één keer in september.

 • Voorjaar: zaai een biologisch, inheems zadenmengsel

  U krijgt sneller meer bloemen door op verschillende plekken 1 m2 gras weg te halen en daar biologische, inheemse zaden of bloemen in te zaaien of te planten. Onze insecten zijn afhankelijk van inheemse planten. Dat zijn planten die van al lange tijd in Nederland voorkomen.

 • Najaar: plant bloembollen

  Plant in het najaar biologische bloembollen, zoals krokussen, sneeuwklokjes en narcissen. Deze bloemen bloeien in het vroege voorjaar en zorgen voor eten voor de hommels, de vroegste vliegers. Wacht tot het blad van de uitgebloeide bloembol vergeeld is voordat u gaat maaien. De bol haalt er nog belangrijke voeding uit. Maai tot die tijd eromheen.

Maaibeheer van de gemeente

Het maaien van gras in Capelle gebeurt van maart tot november. Niet elk stukje gras wordt op dezelfde manier onderhouden. Dat hangt af van waarvoor het gras bedoeld is en het gewenste beeld. De ene keer is het gras korter en dan weer langer. Ook gebeurt het maaien bij sommige stukken op een natuurvriendelijke manier, zodat dieren daar eten en schuilplaatsen vinden. Tijdens de maaibeurt wordt vooral gras met geen tot weinig bloemen gemaaid. De overgeslagen stukken komen dan een volgende keer aan de beurt, waarbij de stukken die eerder zijn gemaaid dan worden overgeslagen. Lees meer over het Capelse maaibeheer.