Vriest het niet meer? Besteed dan wat aandacht aan het gras in uw tuin. Verwijder het mos, bladeren en takken van het gras. Daardoor komt water en lucht in de bodem. De graswortels groeien daardoor weer. Is het gras gegroeid? Dan wordt het in maart of april de eerste keer dit jaar dat u het gras kunt maaien. Bemest in deze maanden het gazon, de border, de moestuin en haag. Zet ook in deze maanden een compostbak neer, leg een composthoop aan of zet een wormenhotel neer. Hierin recyclet u groente-, fruit- en tuinafval uit uw eigen keuken en/of tuin. 

Heeft u de afgelopen weken uw tuinmeubels nog niet schoongemaakt? Dit is hét moment om ze een opfrisbeurt te geven. Dan staat alles er klaar voor als de eerste zonnestralen zich laten zien én de temperatuur wat omhoog gaat. Vergeet ook de potten voor de nieuwe planten en bloemen niet.  

Snoeien

Geef in maart een voorjaarsbeurt aan de vaste planten, en als het nodig is ook voor andere planten en struiken. Snoei ze terug door het oude blad weg te halen. Zo loopt de plant opnieuw uit. Haal opgekomen onkruid weg. Eind april staat een eerste keer snoeien van hagen, zoals  liguster, laurier en taxus op het programma. Ook bolplanten snoeit u dan.  

Zaaien en planten

Het is in maart ook tijd om de border aan te planten. Plaats een haag of klimplant tegen een (nieuw) hekwerk. Haal uitgebloeide bollen (met het groen eraan) uit potten en bakken en plant ze in de tuin. Vanaf maart tot en met mei kunnen zomerbloeiende bollen de grond in. De bloembollen van bijvoorbeeld gladiolen, dahlia’s en sieruien staan dan in de zomer in bloei.  

Heeft u een moestuin? Zaai dan paprika, tomaat en courgette binnen of in de kas. Doperwten, pluksla, radijsjes en spinazie kunt u buiten zaaien. In april plant u aardbeien, komkommer en pompoenen binnen of in een kas. Ook kunnen aardappels nu gepoot worden in de moestuin. 

Maak uw tuin of balkon aantrekkelijk voor dieren

Plaats groen in uw tuin of op uw balkon. Dat vinden kleine dieren, vogels en insecten voedsel en een schuilplaats. Vogels komen ook af op een vogel(drink)bad of nestkast. Heeft u een insectenhotel? Vervang het insectenhotel dan wel eens in de 2 a 3 jaar. Plaats het oude insectenhotel nog een jaar op een schaduwrijke plek in de tuin, zodat de laatste hotelgasten nog kunnen vertrekken.