Bijna een kwart van de Nederlandse huiseigenaren isoleerde de afgelopen jaren zelf zijn huis. Van de Nederlanders die dat niet hebben gedaan, is ruim een derde bereid dat alsnog te doen. Dat zijn ongeveer 1,3 miljoen Nederlanders. Zo besparen ze duizenden euro’s op het inhuren van een isolatiebedrijf en op hun energierekening.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Milieu Centraal. Om Nederlanders te motiveren zelf hun dak of vloer te isoleren is er sinds 1 september de landelijke campagne ‘Steek ook wat energie in je huis’.

Doe-het-zelf isoleren populair

De bereidheid tot ‘doe-het-zelf isoleren’ is groot. Zeker in een tijd dat energieprijzen stijgen en mensen energie willen besparen. Isolatiebedrijven hebben soms weinig tijd. Ruim de helft van de ondervraagde huiseigenaren denkt zonder een professioneel isolatiebedrijf hun dak te kunnen isoleren. Zelf klussen maakt trots, bespaart geld en geeft voldoening.

Driekwart van de ondervraagde woningeigenaren weet dat ze zelf isolatieklussen kunnen uitvoeren, maar ruim de helft heeft dat nog nooit gedaan. Vooral mensen die zelf wel eens klussen denken de isolatiemaatregelen zelf te kunnen uitvoeren.

Hobbels wegnemen

Om zelf hun huis te kunnen isoleren, hebben mensen vooral behoefte aan instructiefilmpjes en een stappenplan. Dat is waar de campagne van Milieu Centraal hen bij gaat helpen. Op de website Verbeterjehuis.nl zijn daarom klusvideo’s voor dak- en vloerisolatie te vinden, waarin ze stap voor stap kunnen zien hoe ze zelf kunnen isoleren.

Bekijk de klusvideo’s

Zelf het dak isoleren
Zelf de vloer isoleren

Regionaal Energieloket

Wist u dat een woning 30 procent warmte verliest via het dak, 25 procent via de muren, 15 procent via het glas, 15 procent via de vloer en 15 procent door ventilatie? Dat kan helpen om te bepalen wat de meest handige maatregel is om mee te starten. Op de website van het Regionaal Energieloket (REL) staat veel informatie over de verschillende maatregelen.