Bedrijven die duurzaamheid belangrijk vinden, zorgen vaak voor groen om het pand heen. Maar vergeet ook het groen binnen niet. Een saaie werkomgeving krijgt meer leven door planten. Maar dat is niet de enige reden om voor meer groen te kiezen. Een betere luchtkwaliteit, meer inspiratie en een ontspannen sfeer: planten kunnen een enorm verschil maken op het werk.

Bespaar op stookkosten en airco

Een groene werkplek is besparend. Planten zorgen ervoor dat de temperatuur op peil blijft. Daarnaast stoten planten vocht af. Dat is om af te koelen als het te warm is. Dat scheelt toch weer in de kosten voor verwarmen en verkoelen.

Verbeterde luchtkwaliteit

Planten neutraliseren schadelijke gassen. Ze breken ze af. CO2 zetten ze om in zuurstof. En planten verbeteren de luchtvochtigheid door het eigen verdampproces. Kortom: een ruimte met planten is een gezondere ruimte dan een plek zonder planten. Wel zo fijn bij een achturige werkdag.

Minder stress

Een klein beetje groen heeft al een groots effect op de psyche. Met groen om ons heen voelen we minder stress. Ook omdat planten geluid kunnen filteren. Zo komt het getik van bijvoorbeeld een collega of andere geluiden net even minder hard binnen. Extra rust dus.

Verhoog de creativiteit

Werken in een groene omgeving zorgt ook voor meer creativiteit en meer inspiratie. Planten hebben een rustgevend effect op ons. Hoe rustiger we in ons hoofd zijn, hoe creatiever ons werk. Een enkele plant maakt al verschil.

Beter werken

Gezond en veilig werken is de basis van een goed werkklimaat. Mensen die werken op een werkplek met planten, zijn tevredener dan mensen op een kaal kantoor. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Planten zijn ook goed voor de concentratie. Bovendien verhogen planten de productiviteit met 15 procent, zo onderzocht de Rijksuniversiteit Groningen. Mooi meegenomen.

Kortom: een groene werkplek ziet er niet alleen leuk uit. Het is ook goed voor de gezondheid en het humeur. Het zorgt voor meer concentratie en er wordt harder gewerkt met groen op de werkplek. Doen dus!