Er is veel verschil in de momenten waarop de verschillende bijensoorten leven en voedsel zoeken. Een bloeiboog in uw tuin of op uw balkon kan bijen, vlinders en andere insecten helpen om het hele jaar stuifmeel en nectar te vinden. U creëert een bloeiboog door diverse planten in de tuin of op het balkon te zetten die op verschillende momenten in bloei staan. 

Het hele jaar bloeiende bloemen

Zet bloemen neer waar wilde bijen, vlinders en andere insecten op af komen. De eerste koninginnenhommels ontwaken in het vroege voorjaar en gaan dan opzoek naar eten. U maakt ze heel blij met bijvoorbeeld een groepje sneeuwklokjes in uw tuin. In het najaar is de klimop weer een belangrijke voedselbron. Kortom, kies planten uit die op verschillende momenten in het jaar bloeien. Bijen houden van bloemen waar ze makkelijk bij het stuifmeel en de nectar kunnen komen. Milieu Centraal heeft een kalender opgesteld voor een bijvriendelijke tuin: 

Bijenkalender van Milieu Centraal

Koop biologische zaden, planten en bloembollen

Met de juiste bloemen en planten is uw tuin een paradijs voor bijen. U trekt ze aan met bloemen die van oorsprong in Nederland voorkomen. Dat noemen we ook wel inheemse bloemen. Let erop dat u biologische zaden, planten en bloembollen koopt. Die zijn vrij van bijenschadelijke middelen. U herkent de biologische planten aan een milieukenmerk 

Plek om te nestelen

Wat ook fijn is voor de bijen is een plekje om te nestelen, vlakbij de bloemen waar ze van eten. Zonnige, niet vol begroeide plekken zijn favoriet voor bijen die in de grond nestelen. Bijvoorbeeld voor de wilde bij of hommel. Andere bijensoorten zitten liever in een bijenhotel. Plaats deze op een zonnige plek met de opening naar het zuiden. Een bijenhotel kunt u kopen in tuincentra, maar ook zelf maken. Gebruik hiervoor rietstengels, bamboestokjes en houtblokken waarin u gaten boort. Let er wel op dat het bijenhotel waterdicht is. En zorg ervoor dat de gaten verschillende grootte en diepten hebben en dat het bijenhotel aan de achterkant dicht is.  

Nationale Bijentelling

Om te weten waar welke soorten voorkomen en of er meer of minder bijen zijn, vindt er dit jaar de Nationale Bijentelling plaats. Dit jaar gaat het zelfs om een tiendaagse. Doet u een half uurtje mee van 15 tot en met 24 april? Meedoen is makkelijk. Tel op 1 dag een half uur de bijen in uw tuin of op uw balkon. Doe dit op een zonnig – of in ieder geval droog – moment. Loop rustig een rondje door de tuin en noteer alle soorten en aantallen die u ziet op het (online) telformulier.