Het grootste en meest ingrijpende gedeelte van het werk zit erop. De entrees van de woongebouwen worden de komende maanden nog aangepakt. De totale verbeteraanpak is in het najaar van 2024 afgerond. “504 woningen verduurzamen is een flinke opgave. Vooral voor de bewoners”, vertelt Renske Zwart, directeur Wonen van Havensteder. “Mede dankzij hun inzet en flexibiliteit is de klus volgens planning klaar. We wensen de bewoners veel woonplezier toe in hun duurzame woning.”

Energielabel van D naar A

De woningen zijn door goede glas- en gevelisolatie energiezuiniger. Het energielabel van de woning maakt een sprong van D naar A. Dat is direct voelbaar voor de bewoners. De woning blijft beter op temperatuur en de energiekosten zijn minder hoog. Er is ook mechanische ventilatie aangebracht. De keukens kregen een elektrische kookplaat. De bewoners zijn voorzien van de juiste kookapparatuur, inclusief pannensets. Verder werden er nieuwe toiletten geplaatst. Waar nodig zijn keukens en badkamers vervangen.

Prestatieafspraken

In december 2023 maakten de gemeente Capelle aan den IJssel, woningcorporatie Havensteder en de Huurdersraad Capelle samen afspraken over wonen in Capelle aan den IJssel. De afspraken gaan onder andere over het vergroten van de leefbaarheid, het toegankelijk houden van de sociale woningvoorraad, de inzet op specifieke doelgroepen en het mogelijk houden van goed en betaalbaar wonen in Capelle aan den IJssel.

In 2024 en 2025 isoleert Havensteder ongeveer 750 woningen. Uiterlijk in 2028 zijn alle woningen met E, F en G-labels verbeterd. Ook plaatst Havensteder de komende vijf jaar circa 4.000 zonnepanelen op de woningen waar zij eigenaar van zijn.