Landelijk was het gemiddelde aardgasverbruik per woning 980 kubieke meter. In Capelle aan den IJssel was dat 620 kubieke meter. Dat kan komen omdat een aantal Capelse wijken stadsverwarming heeft. De daling komt voor de helft door het warme weer in 2022. Ook zuiniger stookgedrag van huishoudens en aardgasbesparende maatregelen in (nieuwbouw)woningen spelen mee.

Minder daling in dorpen

In minder stedelijke gebieden daalde het verbruik minder sterk, meldt het CBS op basis van de cijfers. Dat is vooral in het noorden en oosten van het land. Daar zijn relatief meer sociale-huurwoningen. Gebruikers hebben er wellicht minder invloed op de isolatie en dus hogere stookkosten, vermoedt het CBS. De grootte van een woning speelt ook een rol. Appartementen zijn vaak kleiner en ingesloten door de buren. Daardoor is het gasverbruik lager.

Hoogste gasprijzen ooit

Het jaar 2022 is de periode met de hoogste gasprijzen. In november vorig jaar steeg de maandprijs naar €340 per kuub gas, voor 2021 schommelde dit tarief jaren tussen €15 en €20.
Na de Russische inval in Oekraïne in februari 2021 gingen huishoudens veel minder stoken. Isolatie en besparingen zorgden voor een afname van het verbruik. In 2022 werd 31 miljard kubieke meter gas verstookt, de geringste hoeveelheid sinds 1972.

Meer besparen? Isoleren!

Bespaar nog meer gas door uw woning te isoleren. Daarmee houdt u de warmte binnen en bespaart u honderden euro’s per jaar. Er is subsidie voor verschillende soorten isolatiemaatregelen: vloerisolatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie en voor isolerend glas. Deze subsidie heet ISDE. Bij een maatregel krijgt u 15 procent subsidie, bij twee 30 procent. Dat scheelt!

Vraag de subsidie aan via de website van de Rijksoverheid