Veel mensen genieten van het tuinieren. Lekker ontspannen in de tuin of op het balkon. Zeker op warme dagen is het fijn tussen al het groen. De planten zorgen ervoor dat het er net wat koeler is. Vogels, vlinders, bijen en andere dieren leven in en van groen. Planten en bloemen maken een tuin en balkon gezellig. Een natuurlijke omgeving werkt rustgevend. Een groene omgeving heeft dus een positief effect op mens en dier.

Sjoerd Geissler, wethouder duurzaamheid, vindt een groene tuin belangrijk. “Een groene omgeving is op meerdere manieren waardevol. Het is goed voor de verschillende dieren en planten die er kunnen leven, voor het klimaat en voor ons als mensen. Daarom plant ik als start van dit tuinseizoen groen in de tuin van een Capellenaar. Hoe meer groen in Capelle aanwezig is, hoe beter!”

Groen verbetert de leefomgeving

Weerrecords sneuvelden de afgelopen jaren steeds. 2023 was bijvoorbeeld het natste jaar sinds begin van de metingen in 1901. Maar het was ook het warmste jaar. Er viel meer dan een maand geen druppel regen. De omgeving waarin we leven verandert. Zomers worden droger en winters worden natter. Daarom wordt groen in uw tuin of op uw balkon steeds belangrijker. Want door groen is het al snel een paar graden koeler dan op een versteende plek. Bomen, struiken en planten bieden schaduw. Ook krijgt de zon minder kans om stenen  op te warmen. Bij flinke buien vangt groen het water op. Dit helpt tegen wateroverlast en zo wordt het riool minder belast. Zo helpt (meer) groen in de tuin of op het balkon om ongemakken te voorkomen.

Van steen naar groen

Uit onderzoek van Stichting Steenbreek blijkt dat 72% van de Nederlanders een huis met een tuin heeft. Daarvan geeft 62% aan dat de tuin vooral uit stenen bestaat. Een kwart van de mensen met een tuin wil minder tegels en meer groen in de tuin. Sjoerd Geissler: “Ook in Capelle aan den IJssel zijn er nog veel versteende tuinen. De gemiddelde Capelse tuin bestaat voor 28% uit groen. Om inwoners te helpen om hun tuin en balkon te vergroenen, delen we dit seizoen informatie, tips en goede voorbeelden. Houd daarvoor de website Ga voor groen in de gaten. Als we allemaal onze bijdrage leveren, dan maken we samen Capelle groener. In elk seizoen.”