Capellenaren krijgen gratis bloembollen tijdens Week van de Duurzaamheid

Capellenaren halen tijdens de Week van de Duurzaamheid van 10 tot en met 15 oktober een gratis zakje bloembollen op een locatie bij hen in de buurt. Zo wordt nog een laatste sprint gestimuleerd. In één overzicht zien wanneer de bloembollen in welke wijk af te halen zijn? Ga naar www.duurzaamcapelle.nl/agenda. Natuurlijk is iedere Capellenaar in alle wijken welkom.

Tegeltaxi haalt tegels op

Om de laatste sprint nog een zetje te geven, haalt Irado op ophaalverzoek tegels op van Capellenaren.  Het ophaalverzoek geldt voor maximaal 200 tegels. Zorg er voor dat de tegels goed bereikbaar zijn voor de voertuigen. Irado haalt deze niet op uit steegjes of de tuinen zelf. Maak hier een ophaalverzoek.

Verruil tegels voor groen: spons in actie

Dat het NK Tegelwippen meer is dan een ludieke wedstrijd tussen gemeenten is inmiddels bekend. Het moedigt bewoners en beleidsmakers aan om tegels te verruilen voor groen: dit maakt onze leefomgeving meer klimaatbestendig. Het is hoognodig, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen. In onze steden is tot wel 70 procent van het oppervlak bebouwd en bestraat. In de binnenstad en op bedrijventerreinen kan dit oplopen tot wel 90 procent. Ook in particuliere voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen, want uit onderzoek van Cobra Groeninzicht blijkt dat bijna de helft van het tuinoppervlak in Nederland versteend is.

Nu er door klimaatverandering meer hevige regenbuien en langere periodes van droogte zijn is het belangrijk om de bodem meer als ‘spons’ te gebruiken. Met groen – in plaats van tegels – kan regenwater vrij de bodem in zakken, opgenomen worden door vegetatie, weer verdampen én het grondwater aanvullen.

“Ook tijdens dit NK Tegelwippen zijn weer enorm veel tegels gelicht. Daardoor krijgt groen meer ruimte, kunnen we hevige regen beter aan en maken we samen Nederland meer klimaatbestendig. Vergroende tuinen, hofjes en geveltuinen zorgen bovendien voor meer biodiversiteit en een lagere temperatuur tijdens hittegolven. En óók belangrijk: een groene leefomgeving draagt positief bij aan onze gemoedstoestand.” – Eva Braaksma, initiatiefnemer van het NK Tegelwippen

135 gemeenten strijden om de titel

In het NK Tegelwippen strijden dit jaar maar liefst 135 van de 344 Nederlandse gemeenten. De competitie duurt zeven maanden en loopt nog tot en met 31 oktober. Op 8 november worden de winnaars in drie klassementen (op basis van het aantal inwoners per gemeente) bekend gemaakt. Verbreken we gezamenlijk dit jaar het recordaantal van 1,5 miljoen gewipte tegels? De tegelstand is online te volgen op nk-tegelwippen.nl.

 Benut het ideale (vergeten) plantseizoen

Tuinieren is iets dat vaak verbonden wordt aan de lente. Een gemiste kans, want het najaar is perfect voor aanplanten en andere klusjes in de tuin. In de herfst zijn de nachten langer en vochtiger, waardoor nieuwe planten minder bewatering nodig hebben. De bodem is nog warm van de nazomer en daardoor slaan de planten beter aan. Ideaal dus! Daarom initiëren de organisaties achter ‘Een Groener Nederland begint in je eigen tuin’ ook dit jaar ‘Het Vergeten Plantseizoen’ van 1 tot en met 31 oktober. Een mooier moment om de tegels uit de tuin te wippen, is er niet.

De rivaliteit zorgt voor een spannende wedstrijd, maar vooral ook voor fanatieke bewoners en wethouders. En dat resulteert in meer vergroening van de directe leefomgeving. Uiteindelijk wint dus iedereen!” – Remco Moen Marcar, initiatiefnemer van het NK Tegelwippen