Kringloop- en tweedehandswinkels in Capelle zijn blij met kleding, schoenen en accessoires die nog goed zijn. Zo krijgen ze een nieuwe eigenaar. Een andere manier om versleten, oud textiel een tweede kans te geven, is door het in te leveren in een textielcontainer bij u in de buurt of op de milieustraat. Door hergebruik en recycling worden er nieuwe producten van gemaakt. Oud textiel krijgt bijvoorbeeld een tweede leven als poetsdoek, deken, isolatiemateriaal, vulling van een autostoel of vloerbedekking. Daardoor zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig voor het nieuwe textiel.

Ellen Slagboom van kringloopwinkel Rataplan in Capelle aan den IJssel: “Met uw kleding maakt u andere mensen blij. Bij ons krijgen uw oude nog beruikbare kledingstukken en accessoires een tweede, derde of zelfs vierde leven. En als u zelf tweedehands kleren koopt, dan hoeft er niets nieuw gemaakt te worden.”

Tips voor de textielcontainer

Zo levert u oud textiel in:

  • Het textiel moet schoon/gewassen (zonder verf- en olievlekken) en droog zijn.
  • Het textiel hoeft niet heel te zijn. Ook gescheurde en versleten kleding en textiel mag in de container.
  • Verpak de kleding in een zak en maak die goed dicht voor u deze in de container gooit. Zo blijven de kleren droog.
  • Gooi schoenen als paar weg en bindt ze aan elkaar.
  • Alle kleding is welkom, dus ook sokken, kousen, zwemgoed en ondergoed.
  • Ook bijvoorbeeld theedoeken, handdoeken, riemen, petten, knuffels, stropdassen, hoeden, sjaals, beddengoed, dekens en gordijnen mogen erin.
  • Bij steeds meer kledingwinkels kunt u gebruikte kleding inleveren, op dezelfde manier als in de textielcontainer.

Capelle aan den IJssel zet stappen naar een circulaire economie in 2050. Samen zorgen we dat we zuiniger omgaan met onze grondstoffen en dat afval niet meer bestaat. Dit doen we door onze spullen langer te gebruiken, te repareren en een tweede leven te geven. Zo wordt oud altijd weer nieuw.