Joop Plooij is vrijwilliger van het eerste uur. “Sinds maart 2014 redden we apparaten van de vuilnisbak. In het begin ging het vooral om Senseo-koffieapparaten. Eén specifiek onderdeeltje – van 50 cent – gaat veel kapot. Een nieuw apparaat kopen is meestal helemaal niet nodig! Door onze reparaties wordt de afvalberg kleiner en besparen we op het gebruik van materialen. Daarnaast is repareren leuk en meestal ook eenvoudig.”

Repareren hoeft niet duur te zijn

Lina Legerstee, voorzitter van Stichting Repair Café Capelle aan den IJssel: “Veel mensen weten niet waar te beginnen als een apparaat kapot is. Weggooien is gemakkelijker. Repareren kan duur zijn door uurtarieven, voorrijkosten en starttarieven. Bij het Repair Café betaal je alleen voor het nieuwe onderdeel en we vragen een vrijwillige bijdrage.”

“Koffiezetapparaten, stofzuigers, fietsen, naaimachines en cd- of dvd-spelers repareren we het meest. We maken zo’n 60% van de apparaten. In 2023 waren dat er 900”, vertelt Pim van der Vliet, vrijwilliger en penningmeester.

Lina: “Onze 25 vrijwilligers hebben ieder hun eigen (technische) achtergrond en kennis. De een is goed in koffieapparaten of computers. Een ander heeft in mum van tijd een stofzuiger, horloge of fiets opnieuw aan de praat.” Joop vult aan: “Capellenaren zijn bij de reparatie aanwezig en ze leren ervan. Of ze een apparaat laten repareren hangt af van de leeftijd van het apparaat, hoe duur het apparaat was en de kosten voor de reparatie. Zo maken onze bezoekers een bewuste afweging.”

Repair Café container op de milieustraat

Uniek is de container van het Repair Café op de milieustraat in Capelle. Pim: “In de container doneren Capellenaren bijvoorbeeld radio’s, elektrisch gereedschap en andere huishoudelijke spullen met een stekker. Wij verzamelen dat en als het gemaakt is, dan verkoopt de kringloopwinkel het weer.” U vindt de milieustraat aan de Groenedijk 12.

10 jaar Repair Café

Lina: “Op 21 maart 2024 bestaan we 10 jaar; een feestelijke dag. De bezoekers krijgen een traktatie bij de koffie. Die dag zijn we extra lang open: van 10.00 tot 17.00 uur.” Normaal gesproken is het Repair Café elke donderdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur geopend, in buurthuis De Fluiter (Wiekslag 3). Ook is iedere eerste zaterdagochtend van de maand het Repair Café in Huis van de Wijk Schollevaar (Stationsplein 20) van 10.00 tot 12.30 uur open.