Nico had het er al diverse keren met bevriende collega’s over gehad. “Je moet echt zonnepanelen nemen.” De een had ze al twaalf jaar, een andere vriend iets korter. Hij hoorde de enthousiaste verhalen, zeker nadat de energieprijs vorig jaar erg hoog werd. “Het had dus al mijn interesse en toen kwam de gemeente met deze actie. Na vijf maanden werden ze geplaatst. Die wachttijd vond ik niet zo heel erg. In de wintermaanden leveren ze toch minder op.”

Opbrengst beter dan verwacht

Zonnepanelen op de zuidkant van het dak wekken de meeste elektriciteit op. Bij de familie Haasnoot was aan die kant helaas weinig plek. Nico: “Er liggen er drie op het zuiden en acht op het noorden. Aan de zuidkant hebben we namelijk een dakkapel.” Gelukkig doen die op het noorden ook goed hun werk. “Beter dan verwacht zelfs. De zon staat in de zomermaanden natuurlijk hoog, maar ze leveren 80 procent ten opzichte van die op het zuiden. Bij de installatie kregen we de garantie dat ook de acht aan de noordkant genoeg zouden opleveren. Dat gaf voor ons de doorslag.” Nico had vooraf onderzoek gedaan naar zonnepanelen. Zo wist hij dat dit een goed merk was en wat de opbrengst kon zijn.

Uitzoeken en afwegen

Net zoals hij bij de zonnepanelen van te voren alles uitzocht, zo gaat hij ook te werk met volgende duurzaamheidsmaatregelen. De volgende vraag wordt: heeft het zin om een accu te nemen? Op dit moment kan iedereen profiteren van de salderingsregeling. Dat is opgewekte stroom die u terug geeft aan het net. Hier krijgt u geld voor terug. Na 2025 wordt deze regeling afgebouwd. “Nu die regeling er nog is, nemen we nog geen accu. Maar daarna misschien wel. Ik oriënteer me alvast.”

Op zijn wensenlijst staat een thuisbatterij, en eventueel een warmtepomp. “Maar misschien ook niet. We kunnen de beslissing nog even voor ons uitschuiven. Net voor de hittegolf van juni namen we airco. Voor comfort, maar ook besparing. Een warmtepomp is een nieuw product in ontwikkeling. Een airco heeft zich al vele jaren bewezen. Ik heb geen zin in kinderziektes.” Een afweging blijft ook: “Hoe lang wonen we hier nog? Heeft het zin om zoveel te investeren? En natuurlijk houden we acties en subsidies in de gaten. Dat kan een hoop schelen.”