Waar komt jouw passie voor de natuur vandaan?

“Die zit al van jongs af aan in mij. Als kind struinde ik veel in het bos en zocht ik bloemen om te drogen in boeken. Ik wilde alles weten over planten en dieren. Die nieuwsgierigheid is altijd gebleven. Ik heb veel dieren gehouden in mijn leven en wilde dat weer oppakken toen ik in Capelle ging wonen. Zo kwam ik bij de bijen terecht. En ik geniet ervan! Hoe meer ik over bijen leer, hoe dieper ik onder de indruk raak.”

Hoe gaat het met de bijen in Nederland?

“Niet zo goed. Zo hebben honingbijen onder andere last van een mijt uit het verre oosten. Dat is een probleem, want bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van gewassen en dus voor onze landbouw. Dat geldt niet alleen om honingbijen trouwens, maar ook voor ongeveer 350 soorten wilde bijen en nog eens zoveel soorten zweefvliegen. Al die soorten zijn in Nederland belangrijk voor het bestuiven van voedsel.”

Hoe zet jij je in voor de bijen?

“Ik deel mijn kennis over de natuur graag, bijvoorbeeld door lezingen te geven. Ik hoop dat het belang van de natuur daardoor meer aandacht krijgt van mensen, in het bijzonder van overheden en bedrijven. Ik ben ook graag praktisch bezig. Vorig jaar deed de voorzitter van de Nederlandse bijenhoudersvereniging een oproep: wil je iets doen voor de bijen, haal dan een steen uit je tuin en zet er een plantje voor terug. Zo simpel! Daar ben ik mee aan de slag gegaan.”

Hoe heb je dat idee in Capelle uitgevoerd?

“Mijn balkon staat al vol met bloemen. Maar na die lezing keek ik naar beneden en zag ik veel groen in de buurt. Ik dacht: kunnen we daar ook geen bloemen planten? Dat vond de wijkbeheerder een goed plan. Samen met Welzijn Capelle en Maak Capelle is er toen een crowdfunding opgestart. We hebben genoeg opgehaald om dit jaar wel 700 m2 te kunnen planten. Voor een deel is dat met machines gebeurd, voor een deel door buurtbewoners en scholen.”

Wat hoop je nog meer te bereiken in Capelle?

“Het planten van de bloemen heeft heel wat in gang gezet. Als je met zo’n groep buurtbewoners bezig bent, dan trekt dat de aandacht. Mensen vroegen waar we mee bezig waren en raakten ook geïnteresseerd in bijen. Ik hoop dat veel mensen hun eigen tuin ook vriendelijker maken voor bijen en andere insecten. Daarvoor is maar weinig nodig: minder tegels, meer planten en niet snoeien voor de bloei. En ik hoop dat meer wijken de groenstroken gaan volplanten met bloemen!”

Doe mee met het NK-Tegelwippen!

Capelle aan den IJssel doet dit jaar mee aan het NK Tegelwippen en gaat de strijd aan met Krimpen aan den IJssel en ruim 100 andere gemeenten in heel Nederland. Tot en met 31 oktober 2022 daagt de gemeente je uit om zoveel mogelijk tegels uit je eigen tuin te verruilen voor groen. Geveltuintjes tellen ook mee. Geef het aantal gewipte tegels en een bewijsfoto van jouw gewipte (gevel)tuin op via www.NK-tegelwippen.nl en ze worden opgeteld bij de Tegelteller van Capelle aan den IJssel.

Tips voor een bij-vriendelijke tuin

  1. Kies voor planten die oorspronkelijk in Nederland voorkomen. Daar halen bijen de meeste voeding uit.
  2. Kies voor biologische gekweekte planten en bloemen. Bij het kweken van deze planten zijn geen chemische middelen gebruikt. Op deze manier blijft de grond schoon. Dat is beter voor de bodem en biodiversiteit.
  3. Laat je regenpijp aflopen naar een vijver in je tuin. Hier kunnen bijen drinken.