Vele voordeeltjes

“Soms is nieuw kopen het leukst, maar er zijn meer manieren dan u denkt om aan de spullen te komen die u graag wilt hebben. En die brengen vaak nog onvermoede voordeeltjes met zich mee ook. Met lenen en ruilen kunt u het onderlinge contact met uw vrienden of buren versterken, met zelf maken kunt uw creativiteit of klusvaardigheid benutten en soms blijken uw vertrouwde spullen met ouderwetse robuustheid ineens toch geweldig van pas te komen. Maar, wat ál deze manieren zo voordelig maakt: ze zijn veel beter voor het milieu én voor uw portemonnee. En dat is toch goed nieuws voor deze feestelijke en vaak dure decembermaand.”

Hebben of gebruiken?

“Bekijk nieuw kopen eens als laatste optie. Dan komen hergebruiken en repareren, lenen, ruilen, spaarzaam gebruiken en zelf maken vanzelf boven drijven. Of koop tweedehands. Of kies bij nieuw kopen voor goede kwaliteit. Want heel veel spullen gebruikt u minder dan u denkt. Een partytent, een aanhangwagen, kampeerspullen of een hogedrukspuit … Maar liefst 80% van onze spullen gebruiken we niet vaker dan eens per maand. En een auto staat bij veel mensen zelfs 95% van de tijd stil voor de deur. Ja, u leest het goed.”

Deel en vermenigvuldig

“Dus laten we meer gaan delen. Want delen is duurzamer, veel goedkoper en het geeft veel meer ruimte op zolder …”

Slimme tips

Er zijn steeds meer apps en websites die delen mogelijk maken als het gaat om auto’s, tuingereedschap, zonnepanelen, windenergie en nog veel meer. Milieu Centraal zette ze op een rijtje.

Ook zijn er in Capelle aan de IJssel zogenaamde spullenbibliotheken zoals speel-o-theek Berendbotje, de bibliotheek en Het Goed. Die werken precies zoals ze klinken: u kunt er allerlei spullen lenen en later weer terugbrengen.

Of denk aan hergebruiken en repareren. Bij het Repaircafé weten ze raad met verrassend veel spullen die u gewoon thuis hebt liggen.

Nog meer inspiratie en tips? Beluister dan de podcast van Milieu Centraal over de feiten en fabels over het delen en lenen van spullen, of bekijk de superleuke nieuwsbrief van ‘52 weken duurzaam’.

George Derken, Projectleider Circulair

Illustratie: Sarah Lazarovic.