Klein groots land

“Nederland is qua accommodatie niveau op sportgebied absolute koploper in vergelijk met eigenlijk álle andere landen in de wereld” vertelt Jan Willem de Boer van Oostendorp Nederland. “Dat de randvoorwaarden in ons land zo fantastisch zijn, resulteert er bijvoorbeeld in dat ons kleine land zo uitzonderlijk goed presteert op de Olympische Spelen. Het ontwikkelen van talent begint allemaal op de vele sportvelden- en accommodaties, zoals in Capelle aan den IJssel. En daarnaast heeft sporten en bewegen natuurlijk maatschappelijk én individueel grote waarde, op elk niveau. We zijn er trots op dat wij hier een steentje aan kunnen bijdragen met professionele verlichting. Juist ook bij amateurverenigingen.”

Perfect Play

Jan Willem weet waarover hij praat; Oostendorp Nederland kan met recht marktleider genoemd worden als het gaat over verlichting op sportparken, met een eigen bouwtak, een onderhoudsafdeling en data-specialisten. Vooral de laatstgenoemden krijgen een prominente plek in de Capelse praktijk. “Het bedieningssysteem van de installaties wordt aangestuurd via een app. Zo kan een trainer of een beheerder van het sportpark op afstand, en heel gedetailleerd, de verlichting bedienen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er tijdens een officiële wedstrijd andere verlichting nodig is dan tijdens trainingen. Omdat ledverlichting dimbaar is, kun je op die manier extra kostenbesparend werken. Dit ingenieus systeem heet Perfect Play en is dus al geïnstalleerd op menig telefoon van Capelse verenigingsmensen. Gebruiksvriendelijk en duurzaam.”

Het begint met een plan

Zoals gebruikelijk werd, ook in Capelle aan den IJssel, vooraf een lichtplan gemaakt. “Hierbij wordt uiteraard gewerkt met de eisen vanuit de verschillende sportbonden” vervolgt Jan Willem. “Hoe kleiner de bal, hoe sneller het spel. En dus hoe hoger het lichtniveau.” Daarnaast wordt rekening gehouden met het omgevingslicht. “Bij de sportparken waar in de directe omgeving bebouwing is en we dus te maken hebben met omwonenden, hebben we berekeningen gemaakt omtrent lichthinder. Ook hiervoor zijn eisen, zodat niet alleen sporters tevreden zijn, maar dat ook de leefbaarheid in de omgeving hetzelfde blijft.”

Eén zomer

Nadat alle voorbereidingen minutieus waren genomen zijn de buitensportverenigingen door Sportief Capelle meegenomen in een uitleg over het omschakelen naar ledverlichting. “Gemeente Capelle aan den IJssel is onze opdrachtgever, vertelt Jan Willem, “maar Sportief Capelle is ons aanspreekpunt en uitvoerder. Samen met hen hebben we alle verenigingen op de hoogte gebracht van de planning en werkzaamheden. Ook welke oplossingen we zouden inzetten in geval van vertraging. Die zijn er echter helemaal niet geweest. Alles is perfect volgens planning verlopen. In september zullen we de laatste werkzaamheden verrichten. En dan zijn binnen drie maanden alle Capelse buitensportverengingen voorzien van ledverlichting.”

Lichtend voorbeeld

Hiermee doet Oostendorp haar kernbegrippen eer aan. LIGHT. Leidend, Innovatief, Groots, Hartstochtig, Trouw. Samen met de Capelse verenigingen kijkt Sportief Capelle meer dan ooit helder én duurzaam naar de toekomst.

 

*Gemeente Capelle aan den IJssel heeft in haar programma Duurzaamheid 2019-2022 het verlichten van openbare buitenruimte met uitsluitend Ledverlichting als speerpunt opgenomen.  Met uiteindelijke doel om in 2050 de uitstoot van CO2 door energiegebruik, verkeer en bedrijvigheid op bijna nul gerealiseerd te hebben. De gemeente is dan voorbereid op een veranderend klimaat: bestand tegen extremere buien, droogte en hitte. De lucht-, bodem-, geluid- en waterkwaliteit voldoen aan de wettelijk eisen.