De Energieklussers zijn op 23 december gestart. Ze bekijken samen met de bewoners of er bespaard kan worden met bijvoorbeeld tochtstrips, radiatorfolie of ledlampen. De Energieklussers monteren deze materialen dan meteen, zonder kosten voor de bewoner. De Energieklussers geven ook tips aan bewoners om nog meer te kunnen besparen. Capellenaren die een bezoek mogen verwachten, krijgen vanzelf bericht.

Goed voor Capellenaar én duurzaamheid

Wethouder Duurzaamheid Sjoerd Geissler is blij met de Energieklussers: “Goed dat we zijn begonnen met de acties uit het Capels Winteroffensief. Met kleine aanpassingen in huis kunnen bewoners er al warmer bij zitten deze winter én geld besparen. Dat is hard nodig in deze onzekere tijd. We zien als Capels college de noodzaak om een grote groep Capellenaren die het financieel lastig hebben nu te steunen. Het bestrijden van energiearmoede is daar onderdeel van. Goed voor de Capellenaar én voor duurzaamheid.”

Hulp voor huurders, woningeigenaren én VvE’s

“Er komen meer acties aan om energiearmoede te bestrijden” vertelt wethouder Duurzaamheid Sjoerd Geissler. “We starten binnenkort met een proef met Energie Kadokaarten voor isolatie, voor mensen met een eigen woning. En we gaan VvE’s helpen met advies over de beste acties om samen energie te besparen. Veel mogelijkheden dus, voor een grote groep mensen.”

Ook afspraken met verhuurders

De wethouder vervolgt: “We gaan ook afspraken maken met woningcorporaties. We vragen ze om plannen in te dienen waarmee hun huurders op de energierekening kunnen besparen. Dat kan gaan om bijvoorbeeld het vervangen van enkel glas of het plaatsen van tijdschakelaars in algemene ruimten. Op deze manier kunnen de corporaties die maatregelen treffen die voor hun gebouwen het meest zinvol zijn. Voorwaarde is dat de energierekening omlaag gaat en de huur gelijk blijft.”

Winteroffensief als aanvulling op het prijsplafond van het Rijk

Het college zet het Capelse Winteroffensief in als aanvulling op het prijsplafond van het Rijk. Wethouder Geissler is blij met de acties. “We hebben geld van het Rijk gekregen om mensen te helpen met energie besparen. We hebben ruim een miljoen euro om energiearmoede tegen te gaan.”