“Om in 2050 aardgasvrij te zijn, moeten we nu al aan de slag”, zegt wethouder Sjoerd Geissler van Duurzaamheid. “De komende jaren gaan we stap voor stap over naar een duurzame manier van verwarmen en koken. De gemeente neemt daarvoor het initiatief, maar uiteindelijk is actie nodig van iedereen.”

De campagne moet alle Capellenaren ervan bewust maken dat we in 2050 aardgasvrij wonen en werken. Deze week valt bij veel huishoudens een brief over de campagne in de brievenbus. In een aantal buurten niet. Daar lopen al verkenningen of zijn de huizen al aangesloten op stadsverwarming. Op verschillende plekken in Capelle komen posters te hangen met bewoners die al bezig zijn met verduurzamen. Als ware ambassadeurs kunnen zij anderen inspireren. Ook op social media is de campagne zichtbaar.

Stadsverwarming of elektrische warmtepomp

De gemeente Capelle aan den IJssel maakte in 2022 een eerste plan. We hebben voor elke buurt uitgezocht wat een goede manier kan zijn om zonder aardgas te verwarmen en te koken. Wat er kan, hangt af van de buurt, hoe de woning nu wordt verwarmd en de nieuwe duurzame technieken. In Capelle verwacht de gemeente dat er op dit moment twee mogelijkheden zijn om van het aardgas af te gaan: aansluiten op de stadsverwarming, of het vervangen van de cv-ketel door een elektrische warmtepomp. Elke vijf jaar bekijkt de gemeente opnieuw wat dan de beste manier voor de buurt is.

Voorbereiden op aardgasvrij

2050 lijkt ver weg. Toch kunt u zich al voorbereiden op aardgasvrij wonen of een plan te maken. Dat kan bijvoorbeeld door elektrisch te koken en uw woning te isoleren. Duurzaam verwarmen gebeurt namelijk op een lagere temperatuur dan bij een cv-ketel. Daarom is het belangrijk om uw woning goed te isoleren. Gaat u bijvoorbeeld over een tijdje verbouwen of verhuizen? Dan is dat een mooi moment om aan de slag te gaan.

U kunt de momenten voor de meeste stappen op weg naar aardgasvrij zelf bepalen. Voor advies en informatie over subsidies kunt u bij ons terecht. Bent u huurder? Dan hoort u van uw verhuurder of woningcorporatie wat er met uw woning gaat gebeuren.

Kijk voor meer tips en informatie op duurzaamcapelle.nl/aardgasvrij. Daar vindt u ook wat er over uw buurt bekend is. Of kom naar de Week van de Duurzaamheid van 9 tot en met 14 oktober 2023.