Huishoudens met energiearmoede hebben om te beginnen een laag inkomen. Daarnaast een hoge energienota. Dat komt vaak door een woning waarin flink gestookt moet worden, bijvoorbeeld vanwege gebrekkige isolatie. In Capelle aan den IJssel vallen 1369 huishoudens in de categorie ‘laag inkomen, slecht geïsoleerde woning’, en 573 in de categorie ‘laag inkomen, hoge energierekening’. Deels overlappen die groepen.

Geen energiesteun meer

In heel Nederland is het aantal huishoudens met energiearmoede in 2023 voor het eerst toegenomen, tot zo’n 400.000. En honderdduizenden huishoudens hangt een financieel zwaard van Damocles boven het hoofd: zij wisten afgelopen jaar nog het hoofd boven water te houden met het prijsplafond en andere vormen van energiesteun. Die steun is er nu niet meer. De vraag is of de stroom- en gastarieven voldoende zijn gedaald en de lonen gestegen, om dat op te vangen. TNO ziet in elk geval dat een groot deel van de huishoudens die nu al met energiearmoede kampen, ‘onderconsumeren’ om maar niet in grote financiële problemen te komen: ze stoken minder dan mensen in vergelijkbare huizen, of maken er een sport van zo kort mogelijk te douchen.

Geen geld voor verduurzaming

Naast de 400.000 huishoudens met energiearmoede is er een grotere groep Nederlanders met een woning die enorm veel energie verbruikt, maar die amper kunnen besparen — vaak omdat ze huren en dus afhankelijk zijn van hun huisbaas, maar er zitten ook mensen tussen met een koophuis die het geld voor verduurzaming niet hebben. In totaal gaat het volgens CBS en TNO om 3916 huishoudens in Capelle aan den IJssel.

Persoonlijk advies over energiebesparing

Wilt u geld en energie besparen? Maak dan een afspraak met één van de Capelse energiecoaches via het formulier hieronder. De energiecoach komt bij u thuis en geeft persoonlijke tips om uw energieverbruik te verlagen.

Vraag een persoonlijk advies aan