Voedsel, vocht, veiligheid, voortplanting en variatie

Struiken, zoals een krentenbomen en lijsterbes, zijn voedsel voor dieren. Ook in een gezonde bodem is voedsel te vinden. Wormen eten bijvoorbeeld organisch/levend materiaal. Planten én dieren in een tuin of op een balkon hebben vocht nodig. Zorg daarom altijd voor water. Dat kan in de tuin een vijver zijn. Maar drinkbakken her en der in de tuin of op het balkon verspreid is ook mogelijk. Want vergeet niet dat naast de grotere dieren als vogels en bijvoorbeeld een egeltje, ook de insecten drinken. Een drinkbak met wat steentjes erin helpt om insecten niet te laten verdrinken. 

Bij veiligheid horen bijvoorbeeld struiken en hagen waar dieren in schuilen. De meidoorn of sleedoornzijn extra geliefd door hun doorns. Katten en andere dieren kunnen hier niet in komen. Wilt u meer insecten en bijen in de tuin? Koop dan onbespoten, biologische planten. Als dieren zich veilig voelen, hebben ze ook de mogelijkheid om zich voort te planten. Dit kan bijvoorbeeld door nestkastjes of bijen- en insectenhotels op te hangen in de tuin of op het balkon. Door variatie aan te brengen met diverse soorten en planten in uw tuin of op uw balkon zorgt u dat dieren het hele jaar door eten hebben.  

Groene haag als levende schutting

Een haag maakt uw tuin gastvrij voor insecten, vogels en andere dieren. Vaak bestaat een haag uit dicht op elkaar groeiende struiken of heesters. Dieren kunnen zich daar beschermen tegen gevaar, erin wonen en van leven. Ook is het een poort voor bijvoorbeeld egels en kikkers om doorheen te lopen.

Een haag is op meerdere manieren nuttig. Het groen neemt regenwater op. Een haag vangt fijnstof op en is daarom goed voor de gezondheid. En in hete periodes zorgt het voor verkoeling. Daarnaast is een haag de milieuvriendelijkste manier om uw tuin af te schermen. Een bijkomend voordeel als u kiest voor haagplanten met doorns. Inbrekers denken wel twee keer na voordat ze uw tuin binnen komen.  

 Bloeiboog

Met een bloeiboog staat uw tuin of uw balkon vanaf vroeg in de lente tot laat in de herfst in bloei. Dat ziet er niet alleen heel kleurrijk uit. Alle planten bij elkaar zorgen ook voor voedsel voor dieren. Het is onmisbaar voor bijen, vlinders en andere insecten. Hoe maakt u een bloeiboog? Zaai en plant uw tuin of bakken op uw balkon vol met planten die elkaar opvolgen in bloei. Deze planten passen goed in een bloeiboog:  

  • Gewone margriet  
  • Lievevrouwebedstro  
  • Ooievaarsbek  
  • Knoopkruid  
  • Duifkruid  
  • Bijenkorfje  
  • Koninginnekruid  
  • Salie  
  • Winterheide  
  • Hazelaar