WoonWijzerWagen in Schenkel en Schollevaar

Ondanks het frisse weer en in Schollevaar zelfs stortbuien kwamen veel buurtbewoners langs met hun vragen over de verduur-zaming van hun woningen. De WoonWijzerWagen gemist, kom dan naar de WoonWijzerWinkel of kijk op www.woonwijzerwinkel.nl, de grootste winkel voor duurzaam wonen in Nederland.

Alle omwonenden hadden een ansichtkaart in de bus ontvangen met de uitnodiging om bij de wagen langs te komen. Dit leverde beide dagen veel aanloop op. Elke bezoeker ging naar huis met een advies over kleine en grote maatregelen en een presentje, een spaarlamp of douchewekker.

Duurzaam menu

Ook dit jaar serveerden restaurants De Bank en In den Boekenkast, beiden op het Stadsplein, weer een speciaal duurzaam 3-gangen menu. De chef koos niet voor een veganistisch menu, maar liet zien met zijn keuzes dat duurzaamheid veel meer aspecten kent. Zo zette hij toch een ‘steak tartare’ op het menu van De Bank. Hij lichtte dat toe met: “Ons vlees is puur en onbewerkt. Wij gebruiken geen E-nummers, suiker, kleurstoffen, bind-, of conserveringsmiddelen. Onze boeren voeren hun koeien met gras en kruiden. Duurzaamheid gaat bij ons hand in hand met kwaliteit. De liefde voor de koe is voelbaar en daarom mag je best genieten van een stukje biologisch rundvlees.” Hetzelfde voor de vis, alleen vis met MSC keurmerk komt er op tafel. Ook andere ingrediënten werden op duurzaamheid getoetst, Fairtrade chocolade en uiteraard biologisch geteelde groenten.

Robin en Scrappie veroveren Capelle

Wethouder Harriët Westerdijk reikte in groep 7 van basisschool De Catamaran het 1e exemplaar uit van het boekje ‘Robin en Scrappie in Duurzaam Capelle’. Ze vertelde dat zij het heel leuk vindt om met de kinderen in gesprek te gaan over duurzaamheid en ze mee te nemen op de duurzame ontdekkingsreis van Robin en Scrappie. Ze vroeg de kinderen of zij een duurzaam project van de gemeente konden noemen waar je ook nat wordt. Er gingen heel wat handen in de lucht voor ‘De Watervallei’ in het Schollebos en er was één kind dat het nieuwe zwembad ‘Aquapelle’ noemde. Volgens de Wethouder een prachtig voorbeeld van zeer duurzaam gebouw waar de nieuwste technieken zijn gebruik om energiezuinig te zijn.

Veel scholen besteedden in de Week van de Duurzaamheid speciale aandacht aan het milieu en andere duurzame doelen. Speciaal voor kinderen in groep 6 en 7 heeft het team van Duurzaam Capelle een boekje samengesteld met allerlei leuke weetjes hoe kinderen zelf duurzame gewoontes kunnen ontwikkelen en hoe ze ook hun omgeving in een duurzame actiemodus kunnen zetten.

Daarna was het de beurt van de kinderen. Ze hadden een presentatie voorbereid om hun klasgenoten te vertellen dat duurzaamheid eigenlijk een heel breed onderwerp is. Het gaat van eten tot energie en van kleding tot afval, of beter gezegd nieuwe grondstof, want recyclen is belangrijk. Daarna was er een quiz waarbij hard gestreden werd voor het snelste en beste antwoord. De Wethouder gaf de drie kinderen die de presentatie gemaakt hadden alle drie een douche timer, zodat ze een hulpje hebben dat hen helpt om korter te douchen.

Het slotwoord kwam van schooldirecteur Hedy van Harselaar. Ze kondigde aan dat de kinderen de boekjes nog wel een paar dagen op school houden om er gezamenlijk over te praten en dingen te onderzoeken.

Dus Capellenaren opgelet! Vanaf nu zijn er in Capelle meer dan duizend kinderen die je kennis op het gebied van duurzaamheid gaan testen, je vertellen hoeveel je kunt besparen op je energierekening en dat het avondeten zonder al te veel moeite wel wat duurzamer kan. Als ouders daar nu eens een leuk duurzaam uitje tegenover zetten, dan is er winst voor iedereen.”

Ook benieuwd?

Klik hier om het boekje even door te bladeren. Je kunt het ook downloaden.

Er is nog een klein voorraadje boekjes. Wil je een gedrukt exemplaar hebben of een aantal voor educatieve doeleinden, bestel ze hier.

Duurzame dilemma’s in de Jongerenraad (CJR)

In gesprek met de Jongerenraad hebben we de voorzitter Newroz en oud-voorzitter Anjali bereid gevonden om wat duurzame dillema’s te delen die onder jongeren leven. In dit filmpje vertellen zij openhartig over deze dilemma’s; vleeseten of vegetarisch, kort of lang douchen, oplader in het stopcontact of niet?

Strekking van het verhaal: Elk duurzaam ding dat je doet is OK. De één doucht lang en eet vegetarisch, de ander let juist op CO2 neutraal reizen. Weet wat je impact is. Duurzaam Denken wordt Duurzaam Doen en het is nog leuk ook!

Bekijk de video

Online bijeenkomsten:

Online bijeenkomst verduurzaming VvE’s.

Tijdens deze online bijeenkomst werden Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) geïnformeerd over de warmtetransitie en de routekaart aardgasvrij. Verder informeerden Henk Petri (Energie Collectief Capelle) en Fiona Hamberg (SVn) de deelnemers over het verduurzamen van gebouwen en de financieringsmogelijkheden ervan. Uiteraard werden er concrete praktijkvoorbeelden gegeven zodat men weet hoe je slim aan de slag kunt met de VvE!

Wilt u de presentatie van het webinar terugkijken? Klik hier. Bent u een bestuurder of bewoner van een VvE en wilt u meer weten over verduurzamen? Neem dan contact op met onze VvE-helpdesk via duurzaam@capelleaandenijssel.nl. Onze adviseur Astrid Kennis helpt u graag op weg.

Veel aardige reacties aan het einde van het webinar. Voor herhaling vatbaar.

Online bijeenkomst warmtetransitie en isolatie

Een hele mooie opkomst in deze online bijeenkomst over de warmtetransitie en isolatie. Veel mensen uit één wijk dus waarschijnlijk hebben zij een actieve buurtapp-groep. Grote interesse voor het onderwerp warmtetransitie waarover ook veel vragen gesteld werden, een onderwerp wat steeds meer gaat leven. Ongeacht wat het tijdspad precies zal zijn is één ding zeker, isoleren is altijd slim. En daar konden het Energie Collectief Capelle (ECC) samen met de WoonWijzerWinkel op inspringen met een presentatie over het wat er komt kijken bij woningisolatie en welke keuzes er zijn.

De WoonWijzerWinkel heeft nu een interessante isolatie-actie. Start nu voordelig met verduurzamen, met inkoopacties voor bodem-, vloer; spouw-, glas- en dakisolatie. Via deze link kunt u gemakkelijk offertes aanvragen.

Wilt u de presentatie van het webinar terugkijken? Klik hier.

Online bijeenkomst Warmtepompen

Wel of geen warmtepomp?

Op maandagavond 12 oktober verzorgden Arne, Dick en Ger van het Energie Collectief Capelle een informatiesessie over warmtepompen. Onderwerpen als ‘Wat is een warmtepomp, welke soorten zijn er, wat betekent de installatie van een warmtepomp voor mijn woning en is er subsidie beschikbaar’, werden besproken.

Heb je de informatiesessie gemist en of wil je de presentatie nog eens terugkijken? Bekijk het materiaal hier.

Circulair Ondernemen Loont!

Live vanuit het Isala Theater werd het interactieve symposium over circulair ondernemen onder leiding van Roelof Hemmen uitgezonden. Twee ondernemers werden bevraagd op het podium en twee ondernemers lieten in een videoboodschap zien welke stappen zij zetten op het gebied van circulair ondernemen. Rode draad in hun verhalen, samenwerking op gebied van duurzaamheid loont. Deel wat kansrijk is en laat elkaar zien hoe je circulair zakendoen van de grond kunt krijgen. Eline Kik van de GreenBusinessClub haakte daar mooi op in en sprak over hoe bedrijven zich kunnen verenigen om een sterkere partner te zijn richting overheden. Ook aanwezig twee studenten die vanaf de zijlijn door Hemmen gevraagd werden om namens de jongere generatie hun observaties te delen. Dit was ook een mooie gelegenheid voor de gemeente Capelle aan den IJssel om meer te vertellen over haar ambities en de wens om nauw met het bedrijfsleven samen te werken. George Derksen, projectleider circulaire economie sloot af met een mooie oproep.

Kijk naar een korte impressie of de uitgebreide samenvatting.

 

RepairCafé voor een duurzaam 2e leven

In de Week van de Duurzaamheid een extra lange opening van het RepairCafé in wijkgebouw de Fluiter. Zoals gebruikelijk stonden de vaklieden weer klaar die helpen bij alle mogelijke reparaties tegen een vrijwillige bijdrage. Wat is het toch mooi om te zien dat kapotte apparaten weer een tweede leven krijgen. Of het nu een fiets, broodrooster of naaimachine is bij het RepairCafé weten ze er wel raad mee, want weggooien? Mooi niet!