Duurzaamheid was de afgelopen vier jaar niet het enige thema in Nico’s portefeuille. “Ik ben ook wethouder Financiën”, vertelt hij. “En dat thema speelt ook een rol in mijn werk als wethouder duurzaamheid. Ik vind het erg belangrijk dat de verduurzaming van Capelle betaalbaar blijft voor de inwoners. Dat ze er iets van terugzien, niet alleen in kwaliteit van leven maar ook financieel. Dat heeft ook mijn inzet in de afgelopen tijd gekenmerkt.”
Hoe heeft u de verduurzaming van Capelle de afgelopen vier jaar aangepakt?
“Je ziet dat de nieuwe regering op landelijk niveau de miljarden voor dit onderwerp op de plank heeft liggen. Maar voor gemeenten was het besteedbare bedrag de afgelopen tijd minder royaal. We kozen de afgelopen jaren onder andere voor een persoonlijke benadering van Capellenaren, om hen stap voor stap mee te nemen naar een duurzamere leefstijl en woning. Dat heeft best veel opgeleverd als je bijvoorbeeld ziet hoeveel zonnepanelen er nu op de daken liggen.”
Waarom een persoonlijke benadering, en hoe zag die eruit?
“Anders werkt het niet en gaat je informatie bij mensen het ene oor in en het andere direct weer uit. Want ze willen jouw algemene verhaal niet horen. Ze willen weten wat slim is in hun specifieke situatie. En hoeveel zij daar dan mee kunnen besparen.”
“Veel bewondering heb ik op dit punt voor het vrijwilligerscollectief ECC (Energie Collectief Capelle, red.). Afgelopen winter maakten ze gratis warmtebeelden van woningen, die ze schieten met een speciale warmtecamera. Met deze warmtebeelden kunnen Capellenaren aan de slag met isoleren. En naast het ECC natuurlijk de energiecoaches. De energiecoaches geven Capellenaren advies over energie besparen. Daarbij ontvangen huurders ook meteen een energiebox, een soort starterkit voor energiebesparing. Met radiatorfolie, tochtstrips, dat soort dingen. Maar wat ik nog het belangrijkste vind, is de persoonlijke benadering van het ECC en de energiecoaches. Vragen worden beantwoord en er wordt goed gekeken naar de persoonlijke situatie.”
Tochtstrips, radiatorfolie, ledlampen… Zijn dit geen druppels op een gloeiende plaat als je kijkt naar klimaatverandering?
“Nee, veel kleine verbeteringen hebben samen een grote invloed. Daar geloof ik echt in. Je verwarming uitzetten een uur voordat je naar bed gaat. Lampen niet onnodig aan laten staan, ook buiten niet. De kraan dichtdoen tijdens het tanden poetsen. Dat soort dingen. Sommige mensen vinden dit ouderwets en willen focussen op de grote stappen. Ik heb ook het nodige voorwerk verricht voor een aantal van de grootste projecten op het gebied van duurzaamheid: aardgasvrije wijken.”
Welke voorbereidingen voor aardgasvrije wijken zijn er getroffen?
“In 2019 besloot de gemeenteraad om te onderzoeken of een aantal wijken aardgasvrij kunnen worden. Het gaat in de eerste plaats om de Florabuurt en omgeving in de wijk Schenkel. De overstap naar aardgasvrij moet woonlastenneutraal zijn voor de Capellenaar, dat zijn we nu goed aan het onderzoeken. Een andere wijk die aardgasvrij wordt ingericht, is Rivium. De Afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard zou hier als warmtebron kunnen werken. De gemeente staat achter de ontwikkeling van een collectieve warmtevoorziening en moedigt dit soort innovatieve oplossingen alleen maar aan. ”
Hoe laat u Capelle straks achter voor uw opvolger?
“Ik maak me geen illusies: we leven nog steeds op zo’n manier dat we het niet kunnen volhouden op de lange duur. En wat zijn nou vier jaren om daar iets aan te doen? Toch merk ik wel – aan mezelf net zo goed als aan andere Capellenaren – dat de noodzaak van duurzaam leven steeds meer tot ons doordringt. Wat dat betreft kan mijn opvolger rekenen op meer begrip voor de duurzame boodschap. En op veel mensen die zelf hun steentje al bijdragen. Dat is mooi om te zien en geeft me vertrouwen in onze stad.”