Inkomen bekend? Dan geen aanvraag!

IJsselgemeenten betaalt de energietoeslag aan veel huishoudens automatisch. Dit kan omdat de gemeente het inkomen kent. Zij hoeven de toeslag dan niet meer aan te vragen. Eind maart kregen al ruim 2.100 huishoudens de toeslag. Dit waren huishoudens met een uitkering of bijzondere bijstand voor bewindvoering van IJsselgemeenten.

Op 29 april krijgen de laatste mensen uit deze groep het geld op hun rekening. Dan krijgen ook de andere mensen met bijzondere bijstand of aanvullende inkomensondersteuning (AIO) op hun AOW-pensioen van de Sociale Verzekeringsbank de € 800 op hun rekening.

Wel zelf aanvragen

Andere huishoudens moeten zelf de toeslag aanvragen. Dit zijn mensen met een WW-uitkering, een laag inkomen uit werk of een eigen onderneming. De gemeente kent namelijk hun inkomen niet. Aanvragen kan vanaf 2 mei tot en met 31 december 2022 via www.ijsselgemeenten.nl/energietoeslag. Hier staan ook de voorwaarden. Dit kan digitaal en met een formulier. Het formulier staat ook op de website. Ook kunnen mensen het formulier bij de informatielijn van IJsselgemeenten aanvragen. Mail de informatielijn op: socialezaken@ijsselgemeenten.nl of bel: (010) 284 8457 (op werkdagen van 8.00 – 14.00 uur).

‘Gebruik de energietoeslag voor de energierekening’

Wethouder Harriët Westerdijk van Armoedebeleid over de energietoeslag: ‘Gelukkig weten we nu dat het Rijk zorgt voor genoeg geld. We willen de financieel meest kwetsbaren helpen met de energietoeslag. Daarbij is het wel belangrijk dat mensen de energietoeslag gebruiken voor de energierekening. Sommige mensen zien de hogere kosten pas later bij de jaarafrekening. Of als ze een nieuw contract krijgen. Heb je nu nog geen problemen? Spaar het geld dan voor later of vraag de toeslag later dit jaar aan. Ik hoor ook dat sommige mensen een lager maandbedrag afspreken. Het risico is dat ze dan bij de jaarafrekening nog veel moeten bijbetalen.’

Hulp bij de aanvraag en geldzorgen

Welzijn Capelle kan helpen bij de aanvraag. Ook als mensen hun rekeningen niet kunnen betalen of schulden hebben. Mensen kunnen contact opnemen met Welzijn Capelle. Telefoonnummer (010) 707 49 00; email: aanmelding@welzijncapelle.nu Op www.welzijncapelle.nu/geldzorgen staat welke gratis hulp Welzijn Capelle geeft.

Minder kosten met energie besparen

Minder energie gebruiken bespaart ook veel geld. De gemeente geeft Capellenaren advies en een korting op producten die energie besparen. Soms zijn producten zelfs gratis. Kijk voor een overzicht op www.duurzaamcapelle.nl/