Vanaf vandaag, 1 juli 2021, wordt statiegeld op kleine plastic (veelal PET-) flesjes ingevoerd. Per flesje (< 1 liter) wordt straks 15 cent statiegeld gerekend. Dat bedrag wordt in rekening gebracht bij de aankoop van het flesje, en krijg je terug als je het flesje weer inlevert bij een innamepunt. Voor oude plastic flesjes zonder statiegeldlogo geldt dit niet, deze flesjes kunnen dan ook niet worden ingeleverd voor statiegeld. Voor grote flessen (> 1 liter) blijft het 25 cent. Inleveren kan in supermarkten, op treinstations, bij tankstations langs de weg en via cateraars. Deze maatregel moet leiden tot veel minder plastic zwerfafval.

Zwerfafval tegengaan

Nederland wil een bijdrage leveren aan de bestrijding van de plastic soep, o.a. via een forse reductie van kleine plastic flessen in het zwerfafval. In april 2020 besloot staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) het bestaande statiegeldsysteem uit te breiden met kleine plastic flesjes frisdrank en water om zo de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. Het afgelopen jaar is de invoering van het nieuwe statiegeldsysteem voorbereid, onder andere door producenten en verkopers van kleine plastic flesjes. Zij zijn verenigd in Statiegeld Nederland, de in- en uitvoeringsorganisatie van het nieuwe statiegeldsysteem.

Zo werkt het

Je herkent kleine plastic flessen met statiegeld aan het statiegeldlogo op het etiket. En met steeds meer innamepunten wordt het nog makkelijker om je statiegeldflessen in te leveren. Hoe het precies werkt? Eigenlijk precies zoals je dat doet met de grote plastic flessen. Zodra je de flesjes hebt ingeleverd bij een inleverpunt, krijg je het betaalde statiegeld terug. Heb je toch nog vragen over de invoering? Statiegeld Nederland heeft alle veel gestelde vragen verzameld en beantwoord. Lees het hier.