Wethouder Nico van Veen van Duurzaamheid heeft OBS West heropend, de eerste energieneutrale basisschool van Capelle aan den IJssel. De heropening vond plaats op maandag 9 september samen met oud-directeur Jan Noordam en directrice Angelique Snoei van de school.

Het dak van de school is geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. Gasketels zijn verwijderd en vervangen door warmtepompen. Er is energiezuinige LED-verlichting geplaatst, de ventilatie is verbeterd en het glas is vervangen door HR++ glas. De 850 zonnepanelen wekken 216.600 kWh op, gelijk aan het energieverbruik van 50 tot 75 huishoudens.

Wethouder Nico van Veen: “In 2015 startte de gemeente met het project energieke scholen. Daarbij is vooral gekeken naar energiebesparing, zoals isolatie en ledverlichting en het plaatsen van zonnepanelen. Maar we wilden meer. De ambitie was om een bestaand schoolgebouw volledig te verduurzamen door een totaalpakket van maatregelen en dat is nu met OBS West voor het eerst gelukt”.

Angelique Snoei is erg enthousiast over haar nieuwe school: “Het is een enorme luxe om als nieuwe directeur van OBS West te starten op een school die technisch gezien volledig duurzaam is gemaakt.”

Verbetering
OBS West is gebouwd in 1992. Het klimaat was lastig te beheersen. In de zomer was het snel te warm en in de winter moest de verwarming hoog gezet worden om het warm te krijgen. Door de aanpassingen is er een verbetering ontstaan van luchtkwaliteit, temperatuur, comfort en licht.

Wethouder Nico van Veen: “OBS West en de Stichting BLICK verdienen een grote pluim voor de bijdrage die zij leverden aan de verdere verduurzaming van Capelle aan den IJssel. Ik hoop dat dit project een voorbeeld is voor de andere scholen in Capelle aan den IJssel en de schoolbesturen om daar verder mee aan de slag gaan.”.

Met het project energieke scholen ondersteunde de gemeente de afgelopen jaren schoolbesturen bij het nemen van maatregelen om energie te besparen.