Regelmatig krijgen wij de vraag wanneer een buurt de overstap naar aardgasvrij gaat maken en of het nog zinvol is om de CV-ketel te vervangen voor een nieuwe. Op dit moment is nog niet bekend hoe en wanneer de verschillende wijken aardgasvrij gemaakt zullen worden. Wel geeft de Warmtetransitieagenda aan welke mogelijke richting voor de overstap naar aardgasvrij per wijk het meest voor de hand liggend is.

Collectief of individueel?
Afhankelijk van de wijk waar je woont is een collectieve of individuele warmtevoorziening het meest voor de hand liggend. Individueel betekent dat je op elk moment al stappen kunt maken naar een aardgasvrije woning. In 2020 komt er een planning waarin (globaal) wordt aangegeven wanneer er in elke wijk stappen gezet zullen worden naar aardgasvrij. Uiteraard gaat elke overstap met de nodige procedures en tijdspannes gepaard, waarmee het redelijk is te zeggen dat vóór 2025 in de meeste wijken nog niet overgegaan wordt. Voor de Florabuurt en omgeving hebben we een eerste haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat een warmtenet daar haalbaar zou kunnen zijn. In deze wijk zou het kunnen dat we vóór 2025 aan de slag gaan, evenals het Rivium waar de nieuwbouw aardgasvrij gebouwd wordt.

Wat kunt u nu al doen?
Welke oplossing er straks ook voor u is: hoe minder energie u verbruikt, hoe beter het is. Ook voor uw portemonnee. . U kunt nu al veel doen om uw energieverbruik te verlagen. Kijk op www.duurzaamcapelle.nl voor veel slimme bespaarideeën.

Huur- of koopwoning
Huurt u, dan staan onze energiecoaches voor u klaar. U kunt een gratis adviesbezoek aanvragen door te mailen naar capelle@energiebox.org, of door te bellen met Sheri Isidora: 06-1111 3301.

Woont u in een koopwoning en wilt u een nieuw fornuis aanschaffen? Dan kunt u het beste een elektrisch fornuis kopen. Een CV-ketel gaat doorgaans zo’n 17 jaar mee. Is uw cv-ketel aan vervanging toe? Je kunt in plaats van het aanschaffen van een nieuwe ketel ook kijken naar andere mogelijkheden, zoals het huren of leasen van een cv, de aanschaf van een tweedehands model (met garanties) of de overstap maken naar een warmtepomp. Informeer bij ons energieloket, de WoonWijzerWinkel, via of 010- 747 0147. Of neem contact op met de vrijwilligers van het Energiecollectief Capelle (ECC) via info@energiecollectiefcapelle.nl. Door er nu vast rekening mee te houden dat uw huis aardgasvrij wordt, voorkomt u extra kosten in de toekomst.