Op dit moment zetten 35 vrijwilligers zich in om Capelle aan den IJssel duurzamer te maken. Een groot deel van de vrijwilligers is aangesloten bij het Energiecollectief Capelle. Zij adviseren bewoners in hun eigen omgeving over zonnepanelen, woningisolatie en warmtepompen. In samenwerking met de gemeente Capelle en de WoonWijzerWinkel organiseren zij ook buurtacties.

Wethouder van Veen (Duurzaamheid): “We staan de komende decennia voor een enorme opgave, maar mede dankzij de onmisbare inzet van de betrokken vrijwilligers kunnen we mooie resultaten boeken. In het programma Duurzaamheid staan de projecten en activiteiten die de komende jaren worden uitgevoerd. Dat doen we slim en stap voor stap. Zo grijpen we kansen en voorkomen we investeringen die later niet efficiënt blijken te zijn’’.

Energiecoaches
11 van de 35 vrijwilligers zijn inmiddels aan de slag als energiecoach. Na het afronden van een cursus, zijn zij begonnen met het adviseren van huurders van woningen. Zo geven zij praktische tips om energie te besparen. Ze bieden de bewoners een box vol energiebesparende artikelen aan, zoals ledlampen, tochtstrips, en een douchewekker. Sinds juni 2019 zijn er 65 huisbezoeken geweest. Met de inzet van energiecoaches worden bewoners bewuster van hun energieverbruik en de kosten. Bewoners die interesse hebben in een gratis adviesbezoek, kunnen dit aanvragen via capelle@energiebox.org, per telefoon 06-11 11 33 01 of langskomen in het Energiecafé (Amnestyplein 3).