Dit stapje extra hadden we nodig, anders hadden we het niet gedaan.

Buurtbewoners Bert en Jan kiezen voor zonnepanelen op hun dak!

Twijfel jij ook over de aanschaf van zonnepanelen? ‘Laat je goed informeren en ga ervoor!’, dat is de tip van bewoner Bert van Breukelen uit Capelle aan den IJssel. Bert en zijn buurman Jan wonen beide aan de Orfeo in Schollevaar en deden mee met de buurtactie Energiebesparing in Schollevaar. Nu hebben zij zonnepanelen op hun dak en zijn bewust bezig met hun energieverbruik. Het Energie Collectief Capelle hielp hen de juiste keuze te maken.

Bert kwam thuis van vakantie en zag de uitnodiging voor een bijeenkomst over de buurtactie in de brievenbus. Zijn buurman Jan vroeg aan hem of hij naar de bijeenkomst ging. De buren wilden wel graag iets doen, maar wisten niet precies hoe ze dit moesten aanpakken. Bert: ‘Het nemen van duurzaamheidsmaatregelen is een onderwerp waarvan je weet dat het goed is, maar je er echt in verdiepen komt er vaak niet van. Het is fijn dat de gemeente Capelle met inzet van het Energie Collectief Capelle (ECC) buurtacties organiseert om bewoners hierin te ondersteunen. Dit stapje extra hadden we nodig, anders hadden we het niet gedaan’.

Tijdens de bijeenkomst kregen Bert en Jan veel informatie over alle mogelijkheden. Zij hebben beide apart een afspraak gemaakt met een adviseur van de WoonWijzerWinkel. Een adviseur kwam bij hen thuis langs en heeft een energiescan gedaan van het huis. ‘We kregen het advies om zonnepanelen te nemen, waarna we twee offertes kregen opgestuurd’. Ook buurman Jan kreeg dit advies.

We legden onze offertes naast elkaar, want we vonden het lastig om een keuze te maken’. We belden Johan Monster op van het ECC en hij kwam langs om ons hierbij te helpen. Hij heeft de offertes uitgebreid uitgelegd en advies gegeven’. De buren kozen voor dezelfde leverancier die de zonnepanelen ook op dezelfde dag plaatste. En zo hadden Bert en Jan binnen een aantal weken zonnepanelen op hun dak!

Nog meer besparen
‘Met een app op mijn telefoon kan ik precies zien hoeveel ik verbruik. Ik zie dat we met deze zonnige dagen veel opleveren. Het maakt ons nu meer bewust van wat je nog meer kunt doen om energie te besparen. Zo kan ik zien dat onze koelkast en vriezer enorm veel verbruiken, dat zet ons aan het denken om over te gaan op energiezuinigere producten’, vertelt Bert enthousiast.

‘We hebben trouwens niet alleen maar voor zonnepanelen gekozen. Eind augustus wordt ook onze kruipruimte voorzien van bodemisolatie. We hadden last van vochtproblemen in de kruipruimte. Dus dit gaan we nu ook gelijk aanpakken’.

Tips voor andere bewoners
Bert wil graag meegeven aan anderen dat zij zich goed moeten laten informeren en dat je daar ook de vrijwilligers van het ECC voor kan benaderen. ’Zij nemen echt de tijd en hebben ons geholpen bij het maken van een keuze voor de offerte. We zijn er heel blij mee!’ 

De buurtactie energiebesparing in Schollevaar is de 10e buurtactie die het Energie Collectief Capelle heeft georganiseerd in samenwerking met gemeente Capelle aan den IJssel en de WoonWijzerWinkel. In september 2019 komt er een nieuwe buurtactie in andere buurten in Schollevaar. Bij een buurtactie krijgen bewoners een uitnodiging voor de bijeenkomst in de buurt. Tijdens de bijeenkomst kun je je inschrijven voor een energiescan, deze kost €35,00. Er komt vervolgens een adviseur langs om te kijken hoe je jouw woning kunt verduurzamen.