‘Zoveel? Dat is lekker verdienen!’ Leden van de Capelse Jongerenraad zijn verrast als hen wordt verteld hoeveel geld ze kunnen besparen door elke dag 1 minuut korter te douchen. ‘Ik vind het heerlijk om te douchen. Met een lekker muziekje erbij, kan ik bij wijze van spreken uren onder de douche staan.’ Een simpel instrument als de douchecoach die na 5 minuten begint te piepen, kan enorm helpen om te besparen. ‘Zeker als ik mijn ouders kan overhalen om de besparing direct uitbetaald te krijgen’, grapt er eentje.

De jongeren praten met elkaar over duurzaamheid. De aanleiding voor dit gesprek is de opening van een lokaal energieloket in Capelle. Capellenaren kunnen bij dat loket terecht voor vragen over duurzaamheid. Aan de jongerenraad wordt gevraagd hoe zij tegen duurzaamheid aankijken en welke oplossingen zij zien.

De jongeren geven aan dat ze niet meer om duurzaamheid heen kunnen en het ook een belangrijk onderwerp vinden. Maar zielige beelden van een ijsbeer op de Noordpool, helpen niet echt. Zij geven aan dat zij eerder gemotiveerd zijn als het hun directe leefomgeving betreft. Dus bij het doen van boodschappen willen ze echt wel letten op minder plastic verpakkingen en kromme komkommers. Mits de alternatieven niet veel duurder zijn dan het niet-duurzame aanbod. En als dan inzichtelijk wordt gemaakt hoeveel plastic flesjes je eigenlijk in één maand weggooit, word je wel even geconfronteerd met je eigen gedrag en de mogelijkheden die je hebt om dat gedrag te veranderen.

Duurzaamheid is allang niet suf meer. Op het voorstel om een vintage-beurs met tweedehands kleding te organiseren, wordt enthousiast gereageerd. Een van de jongeren veert op en krijgt een twinkeling in haar ogen. ‘Dat is een goed idee!’ Een andere jongen grapt; ‘dat is dan een mooie activiteit voor de meiden’.  De jongens verdienen liever geld of een Tesla als zij punten sparen door bijvoorbeeld lopend naar school of werk te reizen.