Na drie intensieve dagen, ontvingen 15 bestuurders van VvE’s uit Capelle aan den IJssel op maandag 11 november hun certificaat voor het succesvol afronden van de cursus  ‘Verduurzaam jouw VvE’. De rondleiding bij de locatie van de Woonwijzerwinkel op Heijplaat droeg daar zeker aan bij. Daar kregen de bestuurders inzicht in de mogelijkheden van isolatie, zonnepanelen en warmtepompen.

De certificaten werden uitgereikt door de trainers, Jacco van de Sandt en John Liewes van VvE-belang. Zij leerden de bestuurders over:

  • de stappen in het besluitvormingsproces van een VvE t.a.v. verduurzamingsmogelijkheden. Met daarbij tips voor het creëren van draagvlak;
  • technische verduurzamingsmogelijkheden die mogelijk toepasbaar zijn bij hun complex;
  • de belangrijkste financierings- en subsidiemogelijkheden.

De deelnemende bestuurders waren na afloop positief. Bestuurders die na de eerste training dag nog wat sceptisch waren over verduurzamen, gaven na de tweede dag aan dat zij geïnspireerd waren. De rondleiding bij de locatie van de Woonwijzerwinkel op Heijplaat droeg daar zeker aan bij. Daar kregen de bestuurders inzicht in de mogelijkheden van isolatie, zonnepanelen en warmtepompen.

Ook de presentatie van deelnemende bestuurders hielp mee aan het verkrijgen van inzicht. VvE ’s-Gravenstate deelde haar plannen voor een duurzaam complex en het proces om daar te komen. De voortdurende uitwisseling van kennis en ervaring tussen bestuurders, bleek zeer waardevol.

Een van de bestuurders gaf aan dat hij na deze cursus inzag, dat ‘zijn’ VvE bestuur de vorige keer veel te hard van stapel was gelopen. Het hele proces van draagvlak creëren onder de eigenaren, was overgeslagen. Met als gevolg dat de plannen niet werden ondersteund dor de ALV. Dat gaat deze bestuurder nu anders doen.

Dit werd door veel bestuurders herkend. Het blijkt heel lastig om leden mee te nemen in de (duurzaamheids)plannen. De cursus heeft de bestuurders handvatten gegeven om hiermee aan de slag te gaan. Als je daar, volgens een bestuurder, je gezond verstand bij blijft gebruiken, kom je heel ver.