Waarom is duurzaamheid zo belangrijk voor Capelle?

“Mensen zijn ongerust”, vertelt Nico. “Ouderen maken zich zorgen over de toekomst. Hoe ziet die eruit voor hun kinderen en kleinkinderen? Die zorgen zijn niet vreemd: als je de radio of tv aanzet, gaat het over klimaatverandering. En ook buiten op straat merk je het. Echte winters lijken voorbij en de afgelopen jaren waren de zomers uitzonderlijk droog. Het is daarom goed om in actie te komen.”

Ook zien mensen dat goede isolatie en zonnepanelen zorgen voor een lagere energierekening. Met simpele aanpassingen, zoals een tochtstrip of ledlampen, bespaar je al kosten. Soms weten mensen niet goed hoe ze duurzamer kunnen leven. Dan kunnen ze advies krijgen van een energiecoach. Die geeft allerlei tips: zet lampen uit als je een kamer verlaat, haal stekkers uit het stopcontact als apparaten uitstaan en zet geen bank voor de radiator, bijvoorbeeld. Sommige mensen besparen zo wel 200 euro per jaar.”

U noemt energiecoaches. Mensen kunnen dus hulp vanuit de gemeente krijgen?

“Ja, we hebben een grote groep vrijwilligers van het Energiecollectief Capelle (ECC) die zich voor honderd procent inzet als energiecoach. Steeds meer mensen willen hun huis isoleren of zonnepanelen aanschaffen. De coaches geven daarover informatie en ook als gemeente informeren we zo veel mogelijk Capellenaren”, vertelt Nico. “Het is fijn dat mensen ergens terecht kunnen met hun vragen. Daardoor vinden ze sneller duurzame maatregelen die bij hun situatie passen.”

“Er is veel interesse in duurzaamheid. Toen we voor corona nog bewonersbijeenkomsten organiseerden hierover, verraste de opkomst mij regelmatig. Eens verwachtte ik zo’n tien tot vijftien mensen, maar zaten we uiteindelijk met 120 mensen in een zaal”, lacht Nico. “Ik merkte dat vooral oudere bewoners de informatieavonden bijwoonden.”

U noemt de oudere bewoners. En de jongeren dan?

Nico vertelt: “Ik zie dat vooral mensen vanaf vijftig jaar aanhaken bij de initiatieven van Duurzaam Capelle. Jongere mensen hebben het te druk met hun werk en gezin. Die komen dus niet naar de bijeenkomsten. Maar ook zij zijn met duurzaamheid bezig.”

“Veel mensen zijn bang dat ze in een duurzaam leven niks meer mogen”, vermoedt Nico. “Soms horen mensen bijvoorbeeld alleen dat ze geen twee auto’s mogen hebben. Dat is niet leuk, dat worden ze zat. Daarom wil ik juist laten zien wat er goed gaat in de stad, waar we al duurzaam zijn. Daar helpt de serie ‘De Capellenaar krijgt het voor elkaar’ aan mee. Bewoners lezen daarin over de maatregelen die anderen al hebben genomen. Daar krijgen ze zelf ideeën van, het inspireert.”

Wat doet de gemeente zelf voor een duurzaam Capelle?

”Als gemeente willen we in ieder geval het goede voorbeeld geven”, legt Nico uit. “Bijvoorbeeld met zonnepanelen op het nieuwe zwembad, elektrische auto’s en de LED-straatverlichting. Ook maken we gebruik van de RRE-actie, Regeling Reductie Energie, van de Rijksoverheid. Dat is een subsidie voor gemeenten, die wij weer aan bewoners geven. Met dat geld kunnen bewoners kleine maatregelen nemen om hun huis te verduurzamen.”

“Bij de WoonWijzerWinkel kunnen Capellenaren daarvoor producten kopen. Dat kan ledverlichting zijn, of radiatorfolie bijvoorbeeld. Als je honderd euro uitgeeft, krijg je van de gemeente negentig euro terug. Die actie loopt tot en met maart. Al meer dan achthonderd huishoudens hebben er gebruik van gemaakt en er is nog ruimte voor vijfhonderd huishoudens. Dus ik zou zeggen: doe allemaal mee en laat die negentig euro niet liggen!”

Hoe ondersteunt de gemeente bewoners nog meer bij het nemen van duurzame maatregelen?

“Mensen kunnen zich aanmelden voor een warmtescan van hun huis”, noemt Nico. “Het ECC komt dan langs met een infraroodcamera. Daarmee maken zij een foto van de gevel, waarop precies te zien is waar warmte naar buiten lekt. Daar is het huis dus niet goed geïsoleerd. Om zo’n warmtescan te kunnen maken moet het buiten wel koud zijn.”

“Verder kunnen mensen subsidie krijgen om hun daken te vergroenen. Op het dak wordt dan sedum gelegd, een soort vetplantjes. Die houden water vast en isoleren goed. Ik zie dat steeds meer mensen het dak van hun schuur vervangen door een groen dak”, vertelt Nico.

Hoe reageren bewoners op de initiatieven van de gemeente?

“Mensen weten de gemeente goed te vinden”, merkt Nico. “Ze komen met allerlei vragen bij ons. Soms gaat het over een nieuwe cv-ketel, soms over het aardgas, soms over laadpalen voor elektrische auto’s.”

“Ik vind het wel jammer dat het energieloket op het Amnestyplein in het centrum nog niet open is. Vorig jaar wilden we dat openen in april, maar toen gooide corona roet in het eten. We hopen dit jaar alsnog open te gaan. Bij het energieloket kunnen mensen dan terecht met al hun vragen. Dat vinden sommige bewoners makkelijker en fijner dan online.”

Wat gaat er verder nog gebeuren om Capelle duurzamer te maken?

“We hebben kortgeleden vergaderd met de gemeenteraad over de locaties voor extra laadpalen voor elektrische auto’s. Ook gaan we dit jaar een collectieve inkoopactie van zonnepanelen voor ondernemers doen”, gaat Nico verder. “Dat houdt in dat ondernemers tegen een goede prijs zonnepanelen kunnen kopen. De investering is op die manier minder groot dan wanneer zij dit individueel zouden kopen. Zeker als we die collectieve inkoopactie combineren met bestaande subsidies kan er geprofiteerd worden van gunstige prijzen en snelle terugverdientijden. Zo wordt Capelle nog duurzamer!”