Wat gaat u doen?

Tijdens de drie middagen gaat u actief aan de slag met het proces van verduurzaming. Dit onder begeleiding van vakspecialisten die aan de hand van praktijkopdrachten uw kennis toetsen. De eerste middag staat in het teken van juridische zaken. De tweede middag gaat over de technische kant van het proces. De derde middag behandelen we de procesmatige aspecten.

Na de cursus
– kunt u uw splitsingsakte lezen en begrijpen;
– heeft u een goed beeld van de stappen in het besluitvormingsproces met betrekking tot verduurzamingsmogelijkheden. U krijgt tips voor het creëren van draagvlak;
– weet u welke technische mogelijkheden waarschijnlijk toepasbaar zijn bij uw gebouw;
– bent u op de hoogte van de belangrijkste financierings- en subsidiemogelijkheden;
– bent u in staat het eerste onderzoek te doen naar verduurzamingsmogelijkheden en bewonerswensen.

Als u de cursus heeft gevolgd, heeft u veel kennis en praktische handvatten om – samen met uw mede-eigenaren – een goed stappenplan te maken waarmee u uw gebouw kunt verduurzamen. Op een realistische en overzichtelijke manier.

Programma van de driedaagse cursus

Dag 1: 25 oktober. Juridische zaken; hoe creëert u draagvlak?
Aan de hand van de splitsingsakte van uw VvE krijgt u informatie over de juridische kant van het project. We brengen de diverse verantwoordelijkheden in kaart, net zoals de juridische en sociale kanten van het verduurzamingsproces. Welke rol heeft het bestuur? Hoe zit het besluitvormingsproces in elkaar? En hoe kan tijdens de ledenvergadering draagvlak worden gecreëerd?

Dag 2: 30 oktober. De technische mogelijkheden om uw complex te verduurzamen
We laten ons in het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (Directiekade 2, 3089 JA Rotterdam) informeren over de technische mogelijkheden om uw gebouw te verduurzamen. U krijgt ook informatie over de belangrijkste subsidie- en financieringsmogelijkheden. Praktische tips en instrumenten staan centraal, zodat u kunt bepalen welke verduurzamingsscenario’s misschien mogelijk zijn. Van een eerste stap in isoleren tot een zeer energiezuinig pakket (ZEP). Welke energiebesparende maatregelen zijn er en hoe kunt u ze combineren met de maatregelen in het MJOP? Welke alternatieven zijn er voor de gasgestookte cv-installatie? En hoe gaat uw VvE dat allemaal betalen? Ook de belangrijke rol die communicatie speelt, komt aan de orde.

Dag 3: 14 november. De finale: de procesmatige aspecten
U krijgt deze dag een duidelijk beeld van hoe het proces van verduurzaming verloopt en hoe u dit kunt toepassen binnen de eigen VvE. U leert een eerste inventarisatie maken van verduurzamingsmogelijkheden en bewonerswensen. Ook kunt u inschatten of de behoeften van de bewoners haalbaar zijn en of bezwaren kunnen worden weggenomen of verzacht. Op die manier creëert u het draagvlak dat nodig is voor een succesvol project.

Gratis service van VvE Belang

Na de cursus heeft u waarschijnlijk in de loop van het proces dat volgt nog veel vragen. Dan maakt u kennis met de service van VvE Belang. Als deelnemer kunt u vanaf de start van de cursus een jaar lang onbeperkt gebruik maken van hun bouwkundige en juridische helpdesk.

Aanmelden

Wilt u deze cursus volgen? Meld u dan aan via onderstaand formulier. U ontvangt dan ruimschoots voor de aanvang van de cursus de locatie voor de cursusdagen.

 

  • Inschrijfformulier
  • Heeft u vragen over de driedaagse cursus? Stel uw vraag hier.